Suske en Wiske vieren 75ste verjaardag met ‘De Preutse Prinses’

Op 83-jarige leeftijd is tekenaar Paul Geerts nog één keer achter zijn tekentafel gaan zitten. De man die in 30 jaar ruim 115 Suske en Wiske albums tekende werd nu gevraagd een speciaal album te maken voor de 75ste verjaardag van de strip klassieker. Geerts gebruikt daarin “de oude stijl”. Zo is Wiske bij hem terug 8 à 9 jaar oud. In de nieuwe strips groeide ze door tot 11 à 12 jaar. “Dan is er al iets te zien”, klinkt het voorzichtig bij de Standaard Uitgeverij. Ze kreeg borstjes met name. Net als Sidonia die niet langer een platte stijve plank is. Maar ook Geerts gaat mee met zijn tijd. Zijn titel ‘De Preutse Prinses’ verwijst naar de al te vrijpostige Lambik die een mooie Thaise prinses stalkt. Tot Sidonia hem, zoals altijd, tegenhoudt. Een knipoog naar #MeToo beaamt Geerts.Ik stop altijd actuele grappen in mijn strips. Alles is tegenwoordig een ‘ongewenste intimiteit’ en ‘ontoelaatbaar’. Daar heb ik de draak mee willen steken. Kijk, Lambik heeft schoonheid altijd weten te waarderen. Met die prinses loopt hij dus nogal hard van stapel. Maar dan houdt tante Sidonia hem tegen.” zo vertelt Geerts in de Nederlandse krant Trouw die de verjaardag uitvoerig op haar frontpagina brengt.

De allereerste aflevering van ‘De avonturen van Rikki en Wiske’ verscheen op 30 maart 1945 in de krant De Nieuwe Standaard. Bedenker Willy Vandersteen verving Rikki nog datzelfde jaar door Suske. De strip werd snel populair, eerst in Vlaanderen en vanaf de jaren zeventig ook in Nederland – mede dankzij een gelijknamige poppenserie op televisie. Suske en Wiske zijn de langstlopende strip in de Benelux.

In gesprek met Trouw verklapt Geerts ook dat ‘product placement’ van alle tijden is. Het jubileum album bevat ouderwets prachtige platen van Thaise landschappen en tempels. Zijn inspiratie haalde Geerts onder meer uit zijn vele reizen, ook naar Thailand. Hij bezocht het land een 10-tal keer, veelal gratis. Dat laatste was te danken aan wijlen Willy Vandersteen. Tijdens een diner zat Vandersteen ooit naast een pr-man van KLM. Die bood een snoepreisje rond de wereld aan als Suske en Wiske sluikreclame zouden maken voor het bedrijf. Daarom vlogen de striphelden vanaf 1960 in het album ‘De Gouden Cirkel’ steevast met KLM. Geerts heeft er flink van meegeprofiteerd.

Suske en Wiske hebben al bijna 300 stripavonturen beleefd. In totaal zijn er ruim 230 miljoen albums verkocht. De publicatie van het jubileumalbum ‘De preutse prinses’, aanvankelijk gepland voor 30 maart, werd vanwege corona uitgesteld tot vandaag.