UPDATE: ‘De Mageren’ gaan Suske en Wiske uitgeven

Zes mediaspecialisten hebben samen 1 miljoen euro ingebracht om de verzelfstandiging van de uitgeverij WPG België van het Nederlandse moederhuis op de sporen te zetten. De nieuwe uitgeverij krijgt de naam Standaard Uitgeverij mee, zo heette de uitgeverij ook voor de overname door WPG. Belangrijke poot onder de nieuwe Belgische uitgeverij is de productie van stripverhalen, onder meer Suske en Wiske en Kiekeboe. Eén van de financiers is Koen Clement. Die stond tot 2016 aan het hoofd van de hele groep WPG in Nederland. De nieuwe holding boven Standaard Uitgeverij kreeg de merkwaardige naam “De Mageren” mee.Clement, momenteel directeur van Europalia, krijgt het gezelschap van Maurits Lemmens en Raf Uten, die samen met Ben Crabbé het productiehuis De Mensen hebben opgericht. Het ligt voor de hand dat zal worden gezocht naar mogelijke coproducties tussen beide bedrijven. Operationeel blijven beiden wel gescheiden. Vierde financier is Pieter Lambrecht, partner bij Ergon Capital. Ook Lambrecht heeft ervaring met uitgeverijen. Ergon nam in 2011 Uitgeverij De Boeck over en splitste die op in drie afzonderlijke entiteiten.

De vier brengen elk 200.000 euro in. Ze krijgen elk ook 20 winstbewijzen bovenop hun aandelen. Die winstbewijzen zijn niet weggelegd voor Jeroen Overstijns en Tony Degroof, respectievelijk CEO en financieel directeur van WPG België. Overstijns staat voor 185.000 euro inbreng en Degroof voor 15.000.

WPB België boekte in 2016 een omzet van 21 miljoen euro tegenover 24 miljoen in 2015. Een break even werd toen omgebogen naar 3 miljoen euro verlies. In datzelfde jaar nam WPG België ook Davidsfonds Uitgeverij over. Het nam toen ook een participatie van 22 % in Comics Station, het strip pretpark dat werd uitgebouwd in het Antwerpse Centraal station. Eén van de belangrijkste auteurs van WPG België is Pieter Aspe. Het bedrijf geeft ook de kookboeken uit van Jeroen Meus.

UPDATE

Een lezer komt met een mogelijke uitleg waar de naam “De Mageren” vandaan komt. In het Suske en Wiske album “Het eiland Amoras”, dat Willy Vandersteen schreef in 1945, nemen de Mageren het op tegen de Vetten. En, niet onbelangrijk detail, de Mageren wonnen…