Swen Vincke met Larian Studios in pole position voor Oscars van de gamewereld

Swen Vincke (Foto: Larian)

Baldur’s gate 3’, een videogame van de Gentse Larian Studios, is genomineerd voor videospel van het jaar bij de Game Awards, de Oscars van de gamesector. In totaal kon het spel acht nominaties op zijn naam schrijven. ‘Baldur’s gate 3’ is een rollenspel dat zich afspeelt in ‘The forgotten realms’, een op de middeleeuwen geïnspireerde fantasywereld. Vorige week won Baldur’s gate 3 al de prijs voor beste game van het jaar bij de Golden Joystick Awards, en Larian Studios de prijs voor beste gamestudio. ‘Baldur’s Gate’ is de belangrijkste kroon op het werk van de 51-jarige Vlaming Swen Vincke die zijn gamebedrijf Larian Studios in 1996 oprichtte. Larian is voor 70 procent eigendom van de in Aalter wonende Vincke en zijn echtgenote. De overige 30 procent zit bij de Chinese technologiemastodont Tencent. Larian is al een paar keer genoemd als overnamekandidaat voor Microsoft, dat al tal van gamestudio’s opslorpte. Vincke stelt echter dat zijn bedrijf niet te koop is. Zijn structuur is verankerd in de Ierse hoofdstad Dublin. Op basis van de cijfers over 2021 staat Vincke in onze ranglijst met een vermogen van 213 miljoen euro. 

De prijsuitreiking van de Game Award vindt plaats op 7 december. ‘Baldur’s Gate’ staat er in concurrentie met ‘Alan Wake 2’, die net als ‘Baldur’s gate 3’ acht nominaties behaalde. Larian Studios werkte zes jaar aan de ontwikkeling van het genomineerde game. Larian moest voor opdracht opschalen van 140 werknemers naar 420 werknemers en opende buitenlandse kantoren onder meer in Kuala Lumpur en Quebec. Daardoor is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke spelers binnen de gamesindustrie.



Baldur’s Gate 3 fans zijn al begonnen met speculeren over de volgende game van Larian. Zal dit een Baldur’s Gate 3 DLC zijn, of een uitbreiding? Gezien het grote succes van de game, zou je denken dat er genoeg interesse in zou zijn. In een bericht op X/Twitter zegt Larian eigenaar Swen Vincke daarover: “Ik zou willen dat ik jullie kon vertellen over onze volgende grote game, maar dit zorgt ervoor dat we extra gemotiveerd zijn om grenzen te verleggen.”, zei Vincke. “Ik heb er enorm veel zin in.”