The sky is the limit in rauwe cijfers

The Sky“De werkelijkheid met een randje”. Zo omschrijft regisseur Peter Boeckx zijn derde reeks TV-programma’s “The sky is the limit” waarin de kijker kan binnenkijken bij miljonairs. Dat ‘randje’ blijkt al minstens even belangrijk zo niet belangrijker te zijn dan die miljoenen. “In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is dit eigenlijk geen reeks over rijke mensen, maar wel over de passies, het verdriet, de vreugde en de tegenslagen van gefortuneerden, zegt Boeckx. Dit programma gaat voorbij de bling-bling. En dit seizoen hebben we de lat bewust hoger gelegd voor de nieuwe gezichten. Je kunt stellen dat de reeks volwassener is geworden. Maar geen zorgen, het is nog steeds geen Canvas-reeks. De ‘holy fucks’ zullen nog steeds in menig woonkamer weerklinken.” Een analyse leert dat twee van de deelnemers, Willy Naessens en Philip Cracco, ook zijn terug te vinden bij de 500 Rijkste Belgen. Een portret van de portretten.WillyDe ondertussen 75-jarige bouwondernemer Willy Naessens en zijn Marie-Jeanne blijft de ongekroonde koning van het programma op de Telenet-zender Vier. Met een vermogen van 127 miljoen euro staat Naessens op de 125ste plaats in onze ranglijst. En de Oost-Vlaamse ondernemer neemt zijn verantwoordelijkheid. Hij wou enkel deelnemen aan een derde reeks op voorwaarde dat Harry en Olga niet langer te zien waren. Harry had zich eerder laten ontvallen dat hij The Sky maar ‘een marginaal programma’ vond. Hij haalde zich daarmee de toorn van Willy Naessens op de hals. “Ik heb aan Peter gevraagd om een paar ondernemers te zoeken die echt moeten werken voor het geld dat ze uitgeven”, fulmineerde Naessens. “En dat ze dan met hun geld doen wat ze willen. Maar het moeten echte ondernemers zijn.” Exit Harry. Willy Naessens weet trouwens waarom hij meedoet. Naar eigen zeggen verkoopt hij nu 20 procent meer zwembaden. “Onbetaalbare reclame” dixit Willy.

Philip en AishaHetzelfde geldt wellicht voor Philip Cracco en zijn aantrekkelijke echtgenote Aïsha. Cracco maakte fortuin als oprichter van de uitzendbureau Accent. Met een vermogen van 80 miljoen euro staat hij op de 180ste plaats in de ranking. Vorig jaar kocht Cracco onder meer het mank lopende horlogemerk Rodania. Hij wil dat nu sito presto van onder het stof halen en zijn vroegere glorie terug geven. Dat was al te zien in de eerste aflevering van het programma. Bij zijn tuinfeestje waren de Rodania-wimpels even aanwezig als de rijdende Rodania-klok in de vroegere wielerwedstrijden. Ook Aïsha mocht al delen in het BV-schap. “Voor 50.000 euro wil ik wel in de Playboy staan.” liet ze zich spontaan lachend ontvallen in een interview, meteen goed voor alle krantenkoppen de volgende dagen.

MichelNa Philip Cracco vallen we meteen een aantal verdiepingen lager in de piramide van de vermogens. Michel Van den Brande is de vuilgebekte oprichter en eigenaar van het stellingbedrijf Kontrimo. Michel sleept een hele rits holdings en vennootschappen mee die Kontrimo omringen. Ultiem komt hij op een vermogen van 8,2 miljoen euro. Ook Michel heeft een mooie, jonge vrouw: Sofie. “Als ge een schone vrouw kunt pakken, moet je geen lelijke pakken.” zegt hij daarover in het programma. Sofie heeft al zeven keer haar koffers gepakt bij Michel en als we de pers mogen geloven gaat ze dat nog eens doen tijdens het programma. Peter Boeckx noemt Van den Brande ‘de Vlaamse rundskop’, cfr de film van Michaël Roskam waarin het hoofdpersonage zijn teelballen letterlijk verpletterd zag door een jeugdvriend, nadat Van den Brande zegt dat hij beide teelballen heeft verloren aan kanker.

De NilDat brengt ons naadloos bij Marie-Ann De Nil, een vrouw wel met teelballen, eigenares van het gelijknamige vleesverwerkende familiebedrijf, goed voor een vermogen van 2,28 miljoen euro. Marie-Ann blinkt uit door te zeggen dat geld haar geen zier interesseert maar dat ze er wel best gelukkig mee is. De 62-jarige bedrijfsleider wordt in de populaire pers meest geciteerd met het citaat: “Vraag mij niet om de onnozele uit te hangen.” Niet evident in een programma als The Sky.

Jan en KirstenDat brengt ons opnieuw naadloos bij de volgende, zakenman Jan Kriekels. De Limburgse ondernemer staat bekend als eigenaar van de radiatorenproducent Jaga, maar in feite is Jaga voor 60 procent in handen van de Brusselse familie Vermer via de holding Licoma. Jaga zelf ondergaat volgens de vakbonden een sluipende herstructurering. Het moet gezegd, de sector heeft af te rekenen met forse concurrentie uit lage loonlanden. Volgens onze berekeningen landt Kriekels met een vermogen van 1,7 miljoen euro. Meest gelezen citaat: “Paaldansen kon ze al, nu nog nieuws lezen” over zijn ondertussen ex-vriendin Kirsten Janssens die wordt genoemd als ‘anker’ van een internet tv-kanaal.

2empressEn wie hebben we nog? Ja, de categorie jonge aantrekkelijke vrouwen. Met voorop het Antwerps dj-duo Charline Vandergeeten en Justine Szpringer, samen 2Empress. “Deze meisjes heb ik zelf niet ontdekt, dat heeft mijn rechterhand gedaan, zegt Peter Boeckx. Hij is goed thuis in de wereld van de muziek en feestjes. Hun succes is nog niet gemaakt, maar ze staan wel op de rand van de grote doorbraak en bewegen zich in kringen waar The Sky zeker the limit is. Bovendien kon het programma wel wat jonge mensen gebruiken.”

VeerleVooral dat laatste was belangrijk, zo blijkt ook uit de keuze voor de blonde Veerle Smet, landschapsarchitecte uit Nieuwkerken-Waas. “Veerle had het dj-duo geboekt voor een evenement. Ik vroeg me af wie die blonde vrouw was die peperdure tuinen met zwembaden en buitenhuizen ontwerpt. Ik denk dat ze heel vaak verkeerd wordt ingeschat, want ze is heel verstandig.” aldus Boeckx die op zijn eigen verfijnde wijze refereert naar haar haarkleur.

Veel cijfers voor de meiden zijn er niet. 2Empress richtte in 2014 een commanditaire vennootschap op die nog geen cijfers publiceerde. De bvba van Veerle Smet staat voor een eigen vermogen van 29.202 euro.

Tom en DanielleEn dan is er nog het vreemde renteniersduo Danielle Huybrechts en Thomas Vissers. Wie ze zijn? Laten we het houden bij de officiële commentaar van de website van Vier: “Danielle en haar jongere vriend Tom genieten graag van het leven en doen dat door bijvoorbeeld met de jeep door hun reusachtige tuin te rijden of de hele dag Veuve Clicquot te drinken uit wijnglazen. Danielle was jarenlang de muze en liefde van kunstenaar Zivo en heeft ook nu nog een innige band met hem. Tom is een mister, meer bepaald mister Fitness, maar is patissier van opleiding.”

Bent u er klaar voor?