Tobback gaat voor Brito liggen

AB Inbev Aandeelhoudersvergadering: Carlos Brito ©Emy Elleboog  CREDIT: Imagedesk / Emy ElleboogIedereen herinnert zich nog hoe Louis Tobback destijds bezwoer dat er geen TGV in Leuven zou komen, desnoods zou hij zelf op de sporen gaan liggen. Nu gaat de burgervader van Leuven voor de uitroeping liggen van AB Inbev topman Carlos Brito tot ereburger van Leuven. Niet zozeer omdat het voorstel van zijn Open VLD rivaal Rik Daems komt, wel omdat er volgens Tobback geen publiek debat is over geweest en er dus ook geen consensus over bestaat.De liberaal Rik Daems formuleerde zijn voorstel deze week op de gemeenteraad van Leuven. In zijn motivatie verwijst Rik Daems naar het feit dat AB InBev na de fusie met SABMiller het zevende grootste bedrijf ter wereld zou worden, wat een grote internationale meerwaarde oplevert voor Leuven, onder meer op vlak van naambekendheid.

“Het gaat me niet zozeer over het feit of Brito de titel van ereburger verdient of niet maar wel om de manier waarop deze kwestie ter sprake komt”, aldus Louis Tobback in de krant Het Laatste Nieuws. “Normaal gesproken wordt een ereburgerschap op voorhand besproken terwijl Rik Daems het nu zonder overleg op de agenda van de gemeenteraad laat zetten. Stemmen in een gemeenteraad is niet de juiste manier om iemand het ereburgerschap te verlenen. Bovendien hebben we de laatste twintig jaar in Leuven niet de gewoonte om iemand die nog in functie is ereburger te maken. Zo verleenden we bijvoorbeeld het ereburgerschap pas aan uittredende rectoren.”

Volgens Tobback kan er nog heel wat gebeuren tijdens nu en het moment waarop Brito met pensioen gaat of vertrekt bij AB Inbev. Dus zal de Braziliaan nog wat moeten wachten. Voor de rest ziet Tobback geen probleem. “Wat Brito betreft moet ik zeggen dat de relaties met de stad uitstekend zijn, net zoals met zijn werkgever AB InBev. Als Carlos Brito ooit stopt als CEO zullen we wel zien of hij in aanmerking komt om ereburger van de stad te worden.” aldus nog Louis Tobback.