Tom De Ceuster bouwt nieuwe fabriek voor organische meststoffen in Lanaken

Tom De Ceuster. (Foto: Scientia Terrae)

De ondernemer Tom De Ceuster heeft met zijn gelijknamig familiaal bedrijf de nieuwe dochter Tellus Growing Media Solutions opgericht. Dat nieuwe bedrijf gaat in het Limburgse Lanaken een fabriek bouwen voor de productie van potgronden, organische bodemverbeteraars en afdekmaterialen. De basisgrondstoffen voor dat productieproces zijn afkomstig van Limburgs groenafval en houtresten. De Ceuster is een producent van organische en ecologische meststoffen. Goed nieuws is dat het bedrijf van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een subsidie kreeg van 1 miljoen euro op een totale investering van 20 miljoen euro. Op de site waar de fabriek moet komen in Lanaken hebben archeologen wel een prehistorische nederzetting met zo’n 26 huizen van 3.000 jaar oud ontdekt. Die site wordt nu verder onderzocht wat nog enige tijd kan in beslag nemen. Een herberekening brengt het vermogen van de familie De Ceuster op 95 miljoen euro.

Group De Ceuster, met hoofdzetel in Grobbendonk, kocht begin 2022 het laatste perceel van 11 hectare op het bedrijventerrein Europark in Lanaken. De nieuwe fabriek moet via een transformatieproject teeltsubstraten ontwikkelen bestemd voor de particuliere tuinsector. De basisgrondstoffen zijn afkomstig van Limburgs groenafval en houtresten. Met de investering kunnen direct 50 jobs worden gecreëerd en indirect nog eens 60. Voor de aanvoer van grondstoffen doet De Ceuster een beroep op het transport via water over het Albertkanaal, goed voor een vijftigtal schepen op jaarbasis voor circa 250.000 kubieke meter. De Ceuster engageert zich verder om mee te werken aan het windmolenproject van de gemeente Lanaken en Ecopower.



De Ceuster profileert zich alvast op de consumentenmarkt. Zo lanceerde het bedrijf recent een een systeem van onlinenieuwsbrieven waarin wordt verwittigd welke schadelijke plagen en plantenziekten zich de komende weken zullen ontwikkelen. Daarop kan worden geanticipeerd met producten van het bedrijf. De mails doen dan dienst als een alarmsignaal voor de particuliere tuinier.