Tomorrowland: intelligent en extreem winstgevend

64 minuten. Meer tijd was er niet nodig om de 360.000 tickets voor de dertiende editie van het dance festival Tomorrowland verkocht te krijgen. Tomorrowland is nog steeds het product van de broers Manu (37 jaar) en Michiel Beers (41). Die laatste is meteen ook de manager van succes dj’s zoals Lost Frequencies en Yves V maar vooral van Dimitri Vegas & Like Mike. Het mag niet verbazen dat het Grieks-Belgische duo meteen ook de hoofdact is van het festival. We leggen het vermogen van de broers Beers voorlopig vast op 8 miljoen euro.



De dertiende editie van Tomorrowland gaat morgen van start in Boom en zal de komende twee weekends bijna 400.000 gasten ontvangen. “Live Today, Love Tomorrow, Unite Forever” is de baseline van het dance festival. De cijfers maken indruk. Onder de gasten worden 200 verschillende nationaliteiten verwacht. Heel wat buitenlanders vertrekken met één van de 200 partyvluchten vanuit bijna 100 luchthavens. Camping Dreamville herbergt 38.000 bezoekers, in tentjes maar ook in luxueuze ‘DreamLodges’ en cabana’s. Daarnaast logeren 20.000 bezoekers op hotel. Tomorrowland doet een beroep op 12.000 medewerkers, van wie er zo’n 8.000 op het festivalterrein zelf werken. Elk weekend is goed voor meer dan één miljoen pilsjes. Betalen doe je met “parels” of Tomorrow-geld. Eén parel kost 1,5 euro. Parels worden opgeladen op een magnetisch armbandje.

In 2015 haalde Tomorrowland een omzet van 57 miljoen euro, in 2014 was dat 71 miljoen. Met name Michiel Beers bouwde een volledig netwerk uit van vennootschappen waarmee hij zijn eventbedrijf overkoepelt. Opmerkelijk daarbij is dat Beers de manager is van de grootste dj’s van het festival: Like Mike & Dimitri Vegas. Naast Tomorrowland talrijk dure internationale performances, vier volle Sportpaleizen, uitverkocht in minder dan 60 minuten. Beers noemde zijn managementbureau Mnky Bzz.

Alleen internationaal blijft Tomorrowland aan de grond. De buitenlandse rechten worden beheerd door de Amerikaanse groep SFX. Maar die laatste kwam in zwaar financieel weer terecht en ging in concordaat. De edities van het festival in de VS, in Chattahoochee Hills, de bucolische achtertuin van de topman van Beaulieu of America Carl Bouckaert in Georgia, en in Brazilië werden geen succes. Het enthousiasme uit Boom exporteren blijkt geen sinecure te zijn.

(Foto’s: Tomorrowland)