Top 500: Exit van Koen Deprez

Deprez KoenHet is niet allemaal rozengeur en maneschijn in de Top 500 van de Rijkste Belgen. Regelmatig stellen we nieuwkomers voor in de lijst, maar er zijn er ook die verdwijnen. Dat is het geval met Koen Deprez. Die zag zijn bedrijf Potato Masters eind vorig jaar failliet gaan. Nu blijkt dat het faillissement van Potato Masters leidt tot een verlies van 24 miljoen euro. Het vermogen van Koen Deprez daalt daardoor van 28 naar 4,5 miljoen euro. Koen Deprez is de broer van Veerle en Hein Deprez, de drijvende kracht achter de beursgenoteerde groenten- en fruitgroep Greenyard Foods.



Potato Masters was lange tijd het grootste aardappelverwerkend bedrijf in België. Het ging dan in eerste instantie om de behandeling van aardappelen vanaf het veld tot in de rekken van de grootdistributie. In tweede instantie kwam daar de verwerking van aardappelen zelf bij. Maar de aardappelmarkt toont al jaren een krimp van jaarlijks 2 tot 3 procent. Potato Masters had daarop geen antwoord en keek aan tegen overcapaciteit en oplopende verliescijfers.

Eind vorig jaar leek er een oplossing in de maak te zijn. Het bedrijf Pomuni uit Ranst van de familie Muyshondt, nummer 2 in de sector, zou Potato Masters overnemen. Maar de randvoorwaarden werden nooit ingevuld en de overname sprong af. Tien dagen later, op 23 december, legde het bedrijf de boeken neer. Het laatste officiële boekjaar, per 31 december 2013, bedroeg het overgedragen verlies van Potato Masters 5,9 miljoen euro.