Vanavond derde bod op tafel van RSC Anderlecht

De raad van bestuur van RSC Anderlecht buigt zich vanavond over de twee geformuleerde overnamebiedingen op de club: dat van de tandem Paul GheysensWouter Vandenhaute en dat van de Russische oligarch Usmanov. Maar er zou afgelopen dinsdag aan de grote aandeelhouders van de club, de Rijkste Belg Alexandre Van Damme en de familie Vanden Stock – Collin, een derde bod zijn voorgesteld. Dat bod zou gedragen worden door Johan Beerlandt van Besix die in eerste instantie zijn concurrent Gheysens en Ghelamco wil buitenhouden. Ook Alexandre Van Damme en zijn acoliet Jo Van Biesbroeck hebben weinig affiniteit met de figuur van Paul Gheysens. Nochtans lijkt die zijn dossier het sterkst. Ook nu weer vormt vastgoed de belangrijkste inzet van het dossier.Paul Gheysens heeft zijn overnamebod gekoppeld aan het feit dat Anderlecht in de toekomst gaat spelen in het omstreden Eurostadion op de Heyzel. Anderlecht tekende ter zake een overeenkomst met Gheysens die ze enkel kunnen ontzenuwen wanneer ze kunnen aantonen dat het Eurostadion niet voldoet aan de initiële plannen. Gheysens houdt zich voorlopig gedeisd. Hij verlaagde de huurprijs al van 9 naar 6 miljoen euro. Spingt de deal af, dan kan Gheysens alsnog proberen zijn gelijk te halen voor de rechtbank, inclusief een mogelijke schadevergoeding.

De Rus Usmanov zou Anderlecht niet voor zichzelf kopen maar voor iemand uit zijn familieclan. De Rus is nu al aandeelhouder van Arsenal. Gheysens op zijn beurt is eigenaar van FC Antwerp. Wanneer hij Anderlecht koopt, zou Luciano D’Onofrio het beleid (en de eigendom?) overnemen in Antwerpen.

Zowel Gheysens als D’Onofrio liggen Alexandre Van Damme niet. Hij is dan ook minst van al geneigd zijn Anderlecht-aandelen te verkopen aan Gheysens. Het idee van cash geld is echter ook geplant in de geesten van de kleine aandeelhouders. En in de geesten van de twee dochters van Constant Vanden Stock. Johan Beerlandt zou nu 50 miljoen euro verzamelen om op die manier de kleine aandeelhouders uit te kopen met instemming van Van Damme en Vanden Stock. Beerlandt zou dan met zijn bouwbedrijf Besix een nieuwe Anderlecht stadion bouwen in Neerpede.