VASTGOED – Bart Verhaeghe lijkt Uplace/Broeklin financieel verteerd te hebben

Bart Verhaeghe (Foto: Belga Images)

Projectontwikkelaar Bart Verhaeghe heeft vorig jaar één miljoen euro afgeschreven op het project Broeklin in Machelen. De twee jaren daarvoor werd in totaal al 54 miljoen euro afgeschreven op het niet uitgevoerde project dat ooit luisterde naar de naam Uplace. Daarmee lijkt het bedrijf van Verhaeghe Broeklin financieel te hebben verteerd. De centrale holding Lakesprings van Verhaeghe kon 2022 afsluiten met een winst van 1,6 miljoen euro. De holding controleert onder meer 74% van Grizzly Sports, de holding die op zijn beurt 73 % controleert van Club Brugge en 154 miljoen euro waard is. Beaver Lakes overkoepelt een deel van de projectactiviteiten en weegt 143 miljoen euro. De vennootschap Redwoods Capital is dan weer een puur financieel beleggingsvehikel van de familie, goed voor 59 miljoen euro. Nog vorig jaar keerde Verhaeghe 20 miljoen euro kapitaal uit aan zijn familie. 

Broeklin moest de alternatieve uitvoering worden van het initiële project Uplace. Dat laatste stuitte op heel wat verzet, onder meer verwoord door de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte. Die noemde het project megalomaan en fataal voor de mobiliteit om en rond de Brusselse ring. Uplace verzonk in een juridisch moeras om daarna te worden afgevoerd. Broeklin wordt nu volgens de website een ‘circulaire werkwinkelwijk’ waar ‘mass customization’ en ‘conscious shopping’ centraal staan. De site is ‘direct verbonden met de Ringtrambus en het regionaal fietsnetwerk en beschikt over een multimodaal plein’. Het nieuwe, kleinere project kreeg in 2021 een vergunning van de Vlaamse regering maar ook deze mooie verpakking haalde het niet voor de rechtbank.



De stad Vilvoorde stapte opnieuw naar de rechter omdat het bijkomende verkeer extra stikstofneerslag zou veroorzaken in een nabijgelegen natuurgebied. De geplande 4.500 parkeerplaatsen zouden meteen de tweede grootste parking van het land worden en de verkeersproblemen in de nu al drukke regio zouden toenemen. De rechter vernietigde in december de vergunning uit 2021. Waarop Uplace er voor koos een volledig nieuwe aanvraag in te dienen. Nu met 1.000 parkeerplaatsen minder. De Vlaamse regering zou zich nog dit jaar opnieuw uitspreken over het project. Het is afwachten of dat dan passeert of opnieuw juridisch wordt gestuit.