VASTGOED – Bart Versluys stapt met luchthaven Oostende in logistiek vastgoed

De West-Vlaamse bouwheer en projectontwikkelaar Bart Versluys zet de stap naar de ontwikkeling van logistiek vastgoed. Hij doet dat in een publiek-private samenwerking met de luchthaven en de stad Oostende. In eerste instantie gaat Versluys 45.000 m² logistieke gebouwen op de luchthaven neerzetten. Die zullen volledig gebruikt worden voor cargo activiteiten. Versluys brengt zijn nieuwe vennootschap ‘Versluys Logistics’ onder in de Versluys Holding. Die is voor gelijke delen in handen van de ondernemer zelf en van Marc Coucke.



Versluys zegt zijn nieuwe logistieke activiteit te focussen op drie pijlers: in de ontwikkeling van magazijnen wordt maatwerk aangeboden dat aansluit op de specifieke noden van de klant, de gebouwen krijgen een duurzaam karakter waarbij maximaal gebruik gemaakt zal worden van hernieuwbare energiebronnen en er wordt enkel logistiek vastgoed ontwikkeld op premium locaties. Volgens Bart Versluys tonen zowel de residentiële vastgoedmarkt als de logistieke vastgoedmarkt na de coronacrisis een forse groei. Op vandaag is Versluys met meer dan 775 gebouwen enkel actief op de residentiële markt. Daartoe behoren ‘de Blanke Top – The residence’ in het Nederlandse Cadzand-Bad waar ook nog bijkomende grondposities werden ingenomen die zullen resulteren in een aanbod van een 150-tal nieuwbouwappartementen. In de historische haven van Oostende ontwikkelt en bouwt Versluys Groep het project Oosteroever, goed voor bijna 1.000 nieuwbouwappartementen en bijhorende handelszaken.

De luchthaven van Oostende maakt deel uit van de Franse groep Egis. De overheid staat in voor de basisinfrastructuur van de luchthaven. De betreffende beheersovereenkomst is opgemaakt voor 25 jaar en loopt tot 2039. Vorig jaar verwerkte de luchthaven 457.423 passagiers. Doelstelling is tegen 2030 750.000 passagiers te bereiken. De grootste klant op vlak van leisure is momenteel de groep TUI fly met vanaf Oostende 22 bestemmingen. Voor cargo wordt samengewerkt met onder meer Egypt Air Cargo, Strike Aviation, Kalitta Air, Qatar Airways, Magma, Aerotranscargo, Uzbekistan & Hong Yuan Group. De komst van de nieuwe vrachtafhandelaar Bcube Air Cargo Belgium, die naast Aviation Services Ostend (het vroegere Aviapartner) de afhandeling voor cargoluchtvaartmaatschappijen verzorgt, zorgt er nu voor dat er nieuwe maatschappijen konden aangetrokken worden om een echte cargo & logistieke hub uit te bouwen. Vandaar ook het nieuw logistiek platform dat Versluys zal uitbouwen.