VASTGOED – Cohab en Colive: op zoek naar 80 miljoen euro om samen te leven

Je bent jong, actief en ambitieus. Je wil in het centrum van de stad wonen tegen een betaalbare prijs. Pakweg 750 euro per maand. Liefst in een mooi statig herenhuis dat kwalitatief is ingericht. Op die vraag in de markt willen projecten van coliving of samenleven een antwoord bieden. Je huurt een kamer met badkamer en maakt gebruik van gemeenschappelijke ruimtes. Twee Belgische projecten profileren zich dezer dagen op die markt. Cohabs gaat de ‘Passage du Nord’ in het centrum van Brussel ombouwen tot een samenlevingsplaats van 4.000 m², goed voor 65 kamers. De start up is onder meer daarvoor op zoek naar 50 miljoen euro. Concurrent Colive wil tegen eind dit jaar dan weer 350 kamers beheren in verschillende Europese grootsteden. Colive heeft nu een eerste financier binnen, goed voor 30 miljoen euro.



Om u een idee te geven. De Passage du Nord verbindt de Brusselse Nieuwstraat met het Brouckèreplein en is 70 meter lang. Naast de 65 kamers komt er 500 m² gemeenschappelijke ruimte, van kantoren over yogaruimte tot een dakterras met moestuin. Coliving projecten richten zich naar de young urban professional die op zoek is naar kwaliteit en geen gedoe. Cohabs beheert nu al meer dan 200 kamers in Brussel. Het jonge bedrijf haalde vorig jaar 15 miljoen kapitaal op, onder meer bij AG Real Estate en de families Solvay, Delwarte, Verhaeghe de Nayer en Van den Corput. Nu zoekt ze nog 50 miljoen bijkomende middelen, nodig om tegen eind 2022 1.000 kamers in Brussel te beheren om vandaar uit Europa te veroveren.

Concurrent Colive kon volgens L’Echo dan weer 30 miljoen euro ophalen bij de dienstengroep Sexurec. Met dat geld wil het jonge bedrijf, dat in 2018 werd opgestart, de komende 2 jaar een tiental panden opkopen en inrichten, niet alleen in België maar ook in andere Europese steden waaronder Lissabon. Tegen eind dit jaar wil Colive 350 kamers beheren. Groeien kan door panden te kopen of door te huren en te onderverhuren. Of door beide vormen te combineren met elkaar. Om en bij 10 % van de verhuurprijs blijft bij het coliving bedrijf. Volume draaien is dan ook belangrijk.