VASTGOED – Cordeel wil drie hoogbouwtorens neerzetten in Antwerpen

De drie witte torens, hier te zien op een simulatie in de impactbrochure die Apache kon inkijken.

De bouwgroep Cordeel, in handen van de gelijknamige familie, wil nabij het Antwerpse Centraal Station twee torens van 100 meter hoog en één toren van 50 meter hoog inplanten. De stad Antwerpen werkt aan de nodige vergunningen. De drie torens zijn goed voor 75.000 m² bijkomende ruimte en 1.150 ondergrondse parkeerplaatsen. Dat laatste punt doet alvast de wenkbrauwen fronsen bij mobiliteitsexperts. Ondertussen neemt Cordeel dit weekend zijn nieuwe, iconische hoofdkwartier in Temse in gebruik.

De nieuwssite Apache kon het ‘Hoogbouwrapport – Locatiegeschiktheid’ inkijken dat de impact van het bouwproject van Cordeel op de stad en de buurt in kaart brengt. Dat rapport bevat onder meer een fotomontage die de visuele impact van de nieuwe torens op de Antwerpse skyline toont. Projectontwikkelaar Cordeel is nu al eigenaar van de gronden. Volgens Apache lijkt weinig een bouwvergunning nog tegen te kunnen houden. Toch zouden vragen worden gesteld bij de mobiliteit en de filedruk van de nieuwe torens. (Lees verder onder de foto)Vraag is of die plannen ook een gespreksonderwerp zullen zijn bij de voorstelling van het nieuwe hoofdkwartier van Cordeel in Temse. Dat gebouw staat boven het vroegere droogdok van de vroegere scheepsherstellingswerf Boelwerf, ooit de basis van het vermogen van de familie Saverys. Het kantoor bevindt zich veertien meter boven de grond en twintig meter boven het wateroppervlak, steunt op twee pilaren die dienst doen als liftkokers en is honderd meter lang en 26 meter breed. Het stalen gebinte van 1.200 ton werd vorig jaar in één stuk naar boven gehesen.

Met een oppervlakte van 22 hectare neemt Cordeel een vierde van de totale oppervlakte van De Zaat in, de site van de vroegere Boelwerf. Na het faillissement kocht Cordeel de terreinen in 2003 op en ontwikkelde ze tot een woon- en werkgebied, met onder meer plaats voor het gemeentelijk administratief centrum.