VASTGOED – Familie Onclin stapt uit Hasselst Quartier Bleu onder corona schaduw

Chateau Real Estate, het vastgoedbedrijf van Justin Onclin en zijn zoon Philippe, verkoopt dertig procent van de aandelen in Quartier Bleu aan de groep Matexi van de familie Vande Vyvere. Die krijgt daarmee controle over 80 procent van het project. Quartier Bleu is de ontwikkeling van een nieuwe stadswijk aan de kanaalkom in het centrum van de Limburgse hoofdstad. Het project werd al veel geplaagd door procedure incidenten. In 2004 lag het op de tekentafel maar de bouw kon pas starten in 2016. Drie jaar later, in het laatste weekend van maart, zou de grote opening plaatsvinden. Tot covid-19 de kop opstak en alles in mineur moest wachten op beter tijden. De verhuur van commerciële ruimtes is voor 80 % afgerond. Maar de verkoop van appartementen stokt op de helft. Volgens Justin Onclin heeft dat echter niets te maken met de uitstap van zijn familie.



Quartier Bleu is formeel een project van de nv Kanaalkom, waarin Chateau Real Estate en Matexi voor elk 50 procent participeerden. De eerste plannen werden al in 2004 uitgetekend in het masterplan ‘Blauwe Boulevard’, maar kregen pas in 2013 vaste vorm. Datzelfde jaar stapte projectontwikkelaar Matexi in het project door de aandelen van AG Real Estate over te nemen. Het project van 200 miljoen euro is goed voor 400 appartementen, een parkeergarage van 2.500 plaatsen en 25.000 m² aan winkel- en horecaruimte. Corona zorgde er voor dat de feestelijke opening van het project in het water viel. Waar de verhuur van winkelpanden wel lukte, staat de verkoop van de eerste 200 appartementen momenteel stil op 50 tot 60 %.

Maar volgens Justin Onclin heeft dat niets te maken met zijn verkoop van 30 % van het project. “Het werd tijd, we zijn al vijftien jaar bezig met dat project”, zegt Onclin in Het Belang van Limburg. “Het was geen eenvoudig project en dat heeft erg zwaar op de schouders van onze familie gedrukt. Het was voor ons sowieso niet de bedoeling om tot het einde door te gaan. De ontwikkelingsfase is zo goed als afgerond. De winkels zijn open en de meeste appartementen zijn afgewerkt. Voor ons zit de waarde van zo’n project vooral in de ontwikkeling, en niet in de eindfase. Daarom geven we er nu de voorkeur aan om in de nabije toekomst te focussen op andere projecten.” Zijn zoon Philippe blijft aan boord en zal zich toeleggen op de commercialisatie van de retail- en horecapanden.