VASTGOED – ION Residential Platform koopt John Martin site in Antwerpse Seefhoek

De voormalige brouwerij John Martin in de Antwerpse Seefhoek. (Foto: RV)

ION Residential Platform (IRP) koopt de herontwikkeling van de voormalige John Martin brouwerij aan Park Spoor Noord in Antwerpen over van de projectontwikkelaars BPI Real Estate en LIFE. Het project, gesitueerd in de volkse Seefhoek (zie onderaan artikel), omvat 77 appartementen, 28 studentenkamers, een multifunctionele kantoorruimte, 101 ondergrondse parkeerplaatsen en 250 boven-grondse fietsenstallingen. IRP werd eerder al eigenaar van de woonzorgcentra Beukenhof in Kalmthout en Brugse Vaart in Gent die werden overgenomen van AG Real Estate. De investeerder plant dit jaar nog een significante investering in het multifamily-segment in Brussel. IRP beschikt over een eigen kapitaal van 17 miljoen euro. Dat is telkens voor 47,6 procent in handen van de internationale institutionele vermogensbeheerders Bouwinvest en REI Investment Belgium (CBRE). De inbreng van ION blijft beperkt tot 4,7 % van het kapitaal. De Waregemse projectontwikkelaar, mee in handen van Paul Thiers, is in eerste instantie coördinator en dienstverlener binnen de vennootschap die op termijn 280 miljoen euro wil investeren in de Belgische residentiële verhuurmarkt.

De overname van de voormalige John Martin brouwerij loopt concreet via de overname van de vennootschap ‘Joma2060’ bij de oplevering. De ontwikkeling van het gemengde residentiële project van ruim 9.000 m2 voor de verhuurmarkt is opgestart. De eerste huurders worden eind 2025 verwacht. Er komt in het project eveneens een grote gemeenschappelijke leefruimte van 165 m2 en een centrale groene binnenplaats. Het oude magazijn, de schoorsteen en de margarinefabriek worden geïntegreerd in het ontwerp van Bold architecten. Het geheel wordt geschat op een waarde van 30 miljoen euro.De overname van de woonzorgcentra Beukenhof en Brugse Vaart verloopt dan weer via de vennootschap SRB-Invest van AG Real Estate. De twee centra worden uitgebaat door de groep Vulpia en omvatten samen 294 zorgbedden en 20 assistentiewoningen. Hier zou het gaan om een waarde van 45 miljoen euro. IRP zoekt dus in eerste instantie investeringsprojecten in Belgisch woonvastgoed. Recentelijk kocht de groep ook een build-to-rentproject van Thomas & Piron in Namen.

Geschiedenis van de naam Seefhoek

De benaming “Seefhoek” komt volgens wikipedia van een herberg die op de hoek van de Lange Beeldekensstraat en de Pesthofstraat stond en waar het lokale Seefbier werd geschonken. De wijk ontstond tijdens de late industriële revolutie omstreeks 1860 als arbeiderswijk. Het Seefbier is een oud Antwerps bier dat als veilig gold (vandaar ook het Engelse safe) en dat ook veelvuldig in deze wijk gedronken werd. De Seefhoek was vroeger een volkse wijk en veranderde in de laatste decennia tot een buurt met meer dan 100 nationaliteiten (met meer dan 50% niet-Belgen), wat uiteraard het aanzien van de wijk totaal veranderde. Maar doorheen de hele geschiedenis was het steeds een armoedige wijk.

De wijk werd in heel Vlaanderen bekend toen het televisieprogramma Panorama in 1988 een uitzending maakte over het ontstaan van het Vlaams Blok, een partij die eerst groot werd in de Seefhoek. De reportage veroorzaakte vooral commotie door het taalgebruik waarmee migranten werden omschreven (bananenfreters, bomenklimmers, etc). Een stuk van de reportage is nog op YouTube te zien.