VASTGOED – Jan Ollevier stapt in constructie appartementsgebouw in Knokke

Het Mercator project in Knokke. (Illustratie: POC Partners)

De West-Vlaamse ondernemer Jan Ollevier, bekend als eigenaar van de badkamer- en meubelketens X²O, Overstock en Juntoo, heeft samen met de bouwgroep POC Partners de vennootschappen Mercator Construct en Mercator Bouw opgericht. Mercator is een recent project van POC Partners en behelst de bouw van een appartementsgebouw op de zeedijk in Knokke. Ollevier was vroeger ook al terug te vinden als investeerder in vastgoed. Zo participeert hij ondermeer in het fonds PDF2 van de Waregemse projectontwikkelaar ION en in het fonds Well One. Dat laatste fonds investeert in residentieel vastgoed en heeft de miljardair Filip Balcaen als grootste geldschieter.

POC Partners is hoofdzakelijk actief als bouwheer aan de Vlaamse kust. In Polen is het partner in het project Marina Royale in Darlowo aan de Baltische kust. Het project in Knokke omvat 8 appartementen, een mezzanine en een duplex penthouse.De mediaschuwe Jan Ollevier, de man gaf nog nooit een interview weg, runt drie retailketens, samen goed voor 80 winkels. X²O is gespecialiseerd in badkamerinrichting. Het heeft 24 vestigingen in België en 15 in Nederland. Overstock Garden is dan weer Belgisch marktleider in tuinmeubelen en telt 25 vestigingen. Met Juntoo, het voomalige Overstock Home, is de groep ook actief in interieurartikelen. Jan Ollevier bezit 68,45 procent van de groep. Vijf jaar geleden kwam nam investeringsfonds Vendis, specialist in de consumentenmarkt, 26,6% van het kapitaal op. Ollevier controleert verder 51 procent van WDPort of Ghent Big Box, de vennootschap boven een nieuw logistiek magazijn in de Gentse havenzone dat het centrale opslag- en verdeelpunt moet worden voor de winkels van Olleviers bedrijven in België en Nederland. Vendis bezit 20 procent van de aandelen en de logistieke specialist WDP 29 procent.

Iets meer dan een jaar terug lanceerde de krant De Tijd het bericht dat het bedrijf van Jan Ollevier te koop stond. Sindsdien bleef het stil rond die mogelijke transactie. Het gebeurt wel vaker dat de Tijd wordt gebruikt om de potentie van commerciële deals af te toetsen.