VASTGOED – Jan Tormans koopt Abdij de Achelse Kluis (en wordt brouwer)

Jan Tormans (Foto: Tormans Group)

De ondernemer Jan Tormans uit Geel heeft de abdij Achelse Kluis overgekocht van de Trappisten van Westmalle. De coöperatieve vennootschap Achelse Kluis werd in 2017 opgericht door de ‘Brouwerij der Trappisten van Westmalle” nadat de congregatie van de Benedictijnen in de grensgemeente Achel was uitgedoofd. De brouwerij van Achel werd vanaf dat moment gefinancierd door Westmalle. Die investeerde om en bij 4 miljoen euro in de verlieslatende werking van het Achelse abdijbier. Nu de abdij in handen komt van een leek verliest ze haar status van trappistenbier. Jan Tormans van zijn kant maakte fortuin als interimbedrijf van ingenieurs. Zijn vermogen bedraagt om en bij 15 miljoen euro.

Na de Tweede Wereldoorlog gingen de paters trappisten van Westmalle van start met de bouw van een nieuwe abdij in de grensgemeente Achel. Slechts twee van de vier geplande vleugels werden gerealiseerd. De gemeenschap telde toen om en bij de honderd monniken. Ze speelden jarenlang een voortrekkersrol op het gebied van landbouw en veeteelt en oefenden allerlei ambachtelijke activiteiten uit. In 1989 werd het grootste deel van de landbouwgronden als natuur- en recreatiegebied verkocht aan het Nederlandse Staatsbosbeheer en het Vlaamse Gewest. Vanaf dat moment moest de paters overleven op basis van hun brouwersactiviteiten. In 2004 werd de site van de ‘Achelse Kluis’ door de Vlaamse overheid erkend als open monument. In 2017 verlieten de twee laatste paters de abdij van Achel en verhuisden naar Westmalle.De nieuwe eigenaar Jan Tormans verhuurt ingenieurs aan grote bedrijven voor de coördinatie van langetermijnprojecten. De ingenieurs zijn bij Tormans in vaste dienst en worden gedetacheerd tegen een uur- , dag- of projectprijs. Bedrijven komen bij Tormans aankloppen omdat ze op zoek zijn naar specialisten die ze slechts tijdelijk nodig hebben, en omdat Tormans die sneller kan vinden. De ingenieurs zelf kunnen daarbij verschillende projecten afwerken zonder vast te zitten aan één bedrijf. Tormans Group bestaat sinds 1999 als onafhankelijk studie- en ingenieursbureau met vestigingen in Geel, Antwerpen, Mechelen en Evergem. Het bedrijf stelt meer dan 350 consultants te werk. Jan Tormans zelf is ook actief in de sportwereld. Zo sponsort hij onder meer de veldritploeg Tormans CX. Eerder was hij ook voorzitter van voetbalclub Verbroedering Geel. (Lees verder onder de foto)

De abdij De Kluis in Achel. (Foto: Abdij Achel)

Jan Tormans zou in de Achelse Kluis vooral de focus willen leggen op de brouwerij. Zo zou hij het volume van de brouwerij, dat vandaag 5.000 hectoliter per jaar bedraagt, fors willen optrekken. “De brouwerij kan verder uitgebaat worden, maar wel onder voorwaarden”, zegt abt Benedikt in Het Nieuwsblad. “Zo zal het bier niet meer als trappistenbier op de markt kunnen komen.” In januari 2021 verloor Achel al het Authentic Trappist Product-label, omdat door het vertrek van de laatste twee broeders het brouwproces niet langer onder toezicht van monniken gebeurde. Het bier werd sindsdien wel nog als trappist verkocht omdat de Achelse Kluis nog altijd onder de abdij van Westmalle ressorteerde. Maar dat is nu dus ook verleden tijd. Met het verdwijnen van Trappist Achel blijven er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.