VASTGOED – Johan Vandendriessche bouwt Nieuwpoorts belle epoque kusthotel volledig herop

The Grand zoals het er in 2024 moet uitzien.

Het is een redelijk uniek project aan de Belgische kust: de restauratie in zijn oorspronkelijke staat van een art-decogebouw daterend van 1924 pal op de dijk van Nieuwpoort-bad. Dat is precies wat de Brugse projectontwikkelaar Johan Vandendriessche wil doen met het voormalige hotel “White Residence”. Vandendriessche bouwde een reputatie op als restaurateur van historische panden. Voor dit belle époque project nam hij het Londense architectenbureau David Chipperfield Architects onder de arm. Onder de nieuwe naam ‘The Grand’ zal de site 3 handelsruimtes omvatten aan de zijde van de Albert I-laan, een bar op de hoek van het Hendrikaplein en de Zeedijk, een brasserie/restaurant op de Zeedijk, 70 appartementen voor gemengd publiek tot 265 vierkante meter en tot slot 115 garages en 248 fietsenstallingen.

Het beschermde monument aan de Zeedijk in Nieuwpoort-Bad is al jaren in verval. Sinds de Brusselse architect Apollon Lagache in 1924 het ‘Grand Hôtel’ bouwde, heeft het pand vele stormen moeten doorstaan. Zo geraakte het monument tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd, en verdwenen bij herstelwerken in de jaren ’60 vele waardevolle elementen zoals de iconische toren, de koepels, de luifel boven de inkom, de loggia en het hoekterras. Structureel onderhoud bleef de laatste decennia ook achterwege, met betonrot als gevolg. Kortom: vandaag is het zijn karakteristieke silhouet volledig kwijt en ligt het pand er verloederd bij.Ontwikkelaar VDD Project Development, gespecialiseerd in de herbestemming van monumentale sites, kocht vorig jaar het monument en is van plan om het voor zijn 100-jarig jubileum al zijn grandeur terug te schenken onder de nieuwe naam ‘The Grand’. Daarbij worden belangrijke elementen die zijn verloren gegaan heropgebouwd. Het Londense architectenbureau David Chipperfield Architects. Geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder dat van de Royal Academy of Arts in Londen en de herbestemming van historische Unesco sites zoals de renovatie van het ‘Neues Museum’ in Berlijn. Het project is het resultaat van een intensief overleg met Stad Nieuwpoort en het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Wanneer alles volgens plan verloopt, kunnen de renovatie- en opbouwwerken aan ‘The Grand’ in het najaar van 2021 starten. De eerste bewoners zullen dan in 2024 hun intrek kunnen nemen.

Het art deco hotel in 1941, zwaar beschadigd.