VASTGOED – Met de Weylerkazerne pakt Johan Vandendriessche de laatste grote Brugse stadskanker aanHet was jarenlang een geliefkoosd kraakpand volgens de enen, een stadskanker volgens de anderen. 40 jaar lang stond de Weylerkazerne in het centrum van Brugge te verloederen. Nu is vastgoedondernemer Johan Vandendriessche gestart met de herbestemming en renovatie van de volledige site. In de kazerne zelf komen er 24 woningen. Een nieuwe vleugel moet 7 flats herbergen. En nog eens 11 woningen komen in leegstaande panden in de Ezelstraat. Dat alles in een door Unesco afgeschermde site. De 42 nieuwe woningen moeten de Ezelstraat opnieuw integreren in het Brugse stadscentrum.

De Brugse site is een voormalig Theresianenklooster waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de zeventiende eeuw, wanneer de ongeschoeide karmelietessen er intrek namen. Twee eeuwen later wijzigde de bestemming: het klooster werd een militair hospitaal en nog later een kazerne. In 2004 werd het klooster als monument beschermd. Het gebouw bleef al die tijd verlaten en kende verschillende eigenaars die telkens beloftes van restauratie voorstelden zonder ze ooit uit te voeren.

Die uitdaging durft de 72-jarige Johan Vandendriessche nu met zijn bedrijf  VDD Project Development wel aan. Vandendriessche bouwde een carrière uit in de retail- en modewereld en introduceerde merken als Benetton, Zara, Massimo Dutti, Uterque en Loro Piana in België, Luxemburg en Nederland. Tegelijkertijd investeerde hij in winkelpanden op AAA-locaties met een historische waarde, zoals het art-decogebouw van Massimo Dutti op de Antwerpse Meir. De promotor is al jaren bevriend met de binnenhuisarchitect Axel Vervoordt. Zo stapte hij in 2008 financieel mee in Vervoordts vastgoedproject Kanaal in Wijnegem. Hetzelfde met The Dome, een historisch pand op het Brusselse Beursplein, bekend als het voormalige Actiris-kantoorgebouw. Vandendriessche wil dat herbestemmen tot een mixed-use gebouw.

Het project van de Weylerkazerne wordt deze week officieel voorgesteld. De eerste nieuwe bewoners zouden volgend jaar al kunnen hun intrek nemen in de nieuwe woningen.

De nieuwe woningen in de Ezelstraat