VASTGOED – Kasteel van Opus Dei staat (opnieuw) te koop

De prins Stéphane de Lobkowicz zet het kasteel van Dongelberg in Jodoigne te koop. Het kasteel is is 3.000 m² groot en bevat 20 kamers. Het is een verkoop in fases. De Lobkowicz kocht het domein eerder dit jaar van de conservatief religieuze beweging Opus Dei. Die behield echter een aantal boerderijpanden op het domein om er seminaries te organiseren. De Lobkowicz zelf wil de vijver op het domein behouden. Het kasteel is wel aan restauratie toe.



Kasteel Dongelberg werd in 1865 gebouwd op order van de baron Ozy de Zegwaart. In de jaren ’80 kwam het in handen van Opus Dei. De oude paardenstallen werden op dat moment omgevormd tot seminarie leslokalen. Het kasteel stond vanaf dat moment leeg. De katholieke organisatie zette het kasteel eind 2018 te koop voor 950.000 euro. Volgens de krant L’Echo zou de omstreden zakenman Stéphan Jourdain twee keer een bod hebben uitgebracht dat evenveel veel keer werd geweigerd. Ook de verkoop aan de Lobkowicz verliep niet rimpelloos. Even moest zelfs baron Claude de Villenfagne bemiddelen tussen beide partijen. De Villenfagne is een vertrouweling van Opus Dei maar kwam in opspraak na fraude met de bank Anhyp, in handen van zijn familie. In Frankrijk werd hij daarvoor correctioneel veroordeeld.

De Lobckowicz zegt nu niet gehaast te zijn met de verkoop. Die heeft betrekking op het kasteel en het daarvoor gelegen woonhuis.