VASTGOED – Kleurrijke toren moet Heist verbinden met Knokke

Volgend jaar start in de kustgemeente Heist de bouw van een kleurrijk torengebouw dat uit 13 verdiepingen bestaat. Het project komt midden in het centrum van Heist en zal huisvesting bieden aan een dubbelhoge multifunctionele hal, de bibliotheek, de gemeenteraadzaal, lokalen voor gemeentelijke diensten en een 90-tal unieke appartementen. Het architecturaal concept van het gebouw is van de hand van het Parijse architectenbureau Jakob+Macfarlane. Het wordt gerealiseerd door de Artes groep in handen van Robert Hoornaert. Het moet Heist weg helpen uit de schaduw van zijn meer mondaine deelgemeente Knokke. En het moet een antwoord bieden op de uitdagingen van de zogenaamde “Atlantikwall” aan de Belgische kust.

Het project van Artes werd deze week geselecteerd door het gemeentebestuur. Het omvat ook een volledig nieuw plein, een ondergrondse parking voor meer dan 250 wagens en een zone voor winkels en horeca. De opwaardering van het plein zal een nieuwe aantrekkingspool voor Knokke-Heist worden. Het Community House wordt een nieuwe ‘landmark’ en situeert zich op het Maes en Boereboomplein, op 300 meter van de zee en het station van Heist. De toren met centrale patio heeft een footprint van 1.600 m² en is 13 verdiepingen hoog. Het plein met de omliggende wegenis heeft een oppervlakte van 15.000 m² en wordt volledig heraangelegd.



Voor het gemeentebestuur van Leopold Lippens moet het project Heist op de kaart zetten naast Knokke. Maar volgens de oppositie zal het project de woningprijzen verder de hoogte injagen en onbetaalbaar maken voor de gewone heistenaar. Komt daarbij dat het project de omringende woningen letterlijk in de schaduw zet. Lippens riposteert dan weer dat het kleurrijke project een creatief antwoord is op de ééntonige appartementsbouw aan de kust, gekend als de “Atlantikwall”. Het prestigieuze One Carlton project van de vastgoedontwikkelaar Bart Versluys op de hoek van het Albertplein is daar een ander voorbeeld van.