VASTGOED – Mechelen bouwt nieuwe stadswijk aan de Dijle

De ontwikkeling van de voormalige industrieterreinen aan de Dijle in Mechelen. (Foto: Cores)

De Antwerpse projectontwikkelaar Cores Development heeft zijn aanvraag ingediend voor de bouw van het project Wattland in Mechelen. Op een site van 2 hectare aan de Dijle is de bouw gepland van 195 woningen en appartementen, waarvan 19 eengezinswoningen. 20 % van Cores is in handen van de familie Roussis, gekend als eigenaar van de multinational Ravago. Aan de andere kant van de Dijle, dus recht tegenover Wattland, plant de ontwikkelaar Globale Estate Group van Luc Beke de bouw van 50 luxe appartementen.

Het project van Global Estate Group luistert naar de naam ‘D’Île Malines’. Het komt op de site van een voormalige betoncentrale. Op het schiereiland tussen de twee armen van de Dijle komen twee gebouwen met in totaal vijftig appartementen met een, twee of drie slaapkamers. Verkoopprijzen variëren van een kleine 300.000 euro voor een appartement met één slaapkamer tot bijna 1,3 miljoen euro voor een penthouse van 243 vierkante meter. Van die laatste zijn er vier te koop.



Wattland komt dan weer op de bedrijvensite van Fluvius. Na een renovatie van hun hoofdkantoor kwam er op de site van de energieleverancier een zone vrij van ruim 2 hectare. Het nieuwe winkelpark Malinas bevindt zich daarbij op 10 minuten fietsen. Wattland moet een volwaardige wijk worden in de nabijheid van stedelijke functies en faciliteiten. Maximaal 30% van de site zal bebouwd worden, de rest krijgt een groene invulling. Het zuidelijke deel van de wijk wordt ingericht als ‘Wetlands’ om het water natuurlijk samen te brengen en te laten infiltreren. Er komt ook een gasloze geothermische verwarming en koelingsmogelijkheid. Begin 2020 werd de herontwikkeling gegund aan het consortium Cores Development – Vanhout.