VASTGOED – Na 18 jaar (en 54 miljoen euro) kan Broeklin nu echt vorm krijgen

Een grafische voorstelling van Broeklin gezien van bovenaf.

18 jaar hebben ze er moeten op wachten en voor strijden, Bart Verhaeghe en Jan Van Lancker, respectievelijk meerderheidsaandeelhouder en minderheidsaandeelhouder en CEO van de projectontwikkelaar Uplace. Gisteren werd bekend dat de toekomstige werkwinkelwijk Broeklin in Machelen een definitieve omgevingsvergunning heeft verkregen. 18 jaar terug ging het project van start onder de naam Uplace. Vier jaar terug werd die naam en het winkelcentrum project definitief ingewisseld voor het werkwinkel project Broeklin. Uplace blijft nog voortbestaan als naam van de vennootschap die enkele projecten van de groep overkoepelt. Die vennootschap kijkt aan tegen een overgedragen verlies van 34 miljoen euro. Het hele traject van 18 jaar moet Uplace meer dan 54 miljoen euro hebben gekost. Wat het definitieve project nu moet kosten, is niet bekend.

Het project Uplace werd verticaal geklasseerd nadat de omgevingsvergunning tweemaal vernietigd was. Ook de vergunning van Broeklin werd in eerste instantie vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, in december 2022. Na aanpassingen verleende de Vlaamse regering eind 2023 een voorwaardelijke omgevingsvergunning. De enige partij die beroep aantekende tegen die vergunning, de vennootschap Sobeco van Frank Dekempeneer, heeft haar beroep ingetrokken, laat Uplace weten. Het project heeft daardoor een definitieve vergunning gekregen.



Het heeft 18 jaar geduurd voor we de juridische zekerheid kregen om van start te kunnen gaan”, zegt Jan Van Lancker, ceo van Uplace. “In dat opzicht zijn we een symbooldossier geworden voor de juridische moeilijkheden om een vergunning te krijgen. Het heeft veel te lang geduurd, maar we zijn nu blij dat we eindelijk aan onze echte job kunnen beginnen.” Broeklin wordt een werkwinkelwijk onder het viaduct van Vilvoorde, op een braakliggend terrein op de grens tussen Vilvoorde en Machelen. Er komen kantoren voor kmo’s, maakwinkels en -ateliers en veel groen. Ook voorziet het project ruimte voor de culturele sector. Uplace maakt zich sterk dat het 3.200 extra jobs zal creëren. Het project werd ondertussen ondergebracht in de nv Broekland die nu al aankijkt tegen 13 miljoen euro opstartverliezen.  Wanneer de werken nu echt starten en hoe lang ze zullen duren, is niet bekend.