VASTGOED – Nele Vandamme en Koenraad Belsack bouwen met Upgrade een megadorp op Gentse Loop

Koenraad Belsack en Nele Vandamme in een promovideo voor hun project Loop 5.

Het gaat nog steeds hard voor Koenraad Belsack en Nele Vandamme, de oprichters van de projectontwikkelaar Upgrade Estate. In hun thuisstad Gent werken ze aan twee belangrijke projecten op het nieuwe stadsdeel The Loop nabij Flanders Expo. Er komt een studentendorp met een 1.000-tal kamers. Nu al bouwt Upgrade Estate er een nieuw kantoorproject. Vorig jaar werkte de stad Gent een toekomstvisie uit om de snelweglocatie om te vormen tot een levendige wijk met plaats voor woningen, recreatie, winkels en kantoren in een groene omgeving. Een eerdere studie in opdracht van de stad legde een groot tekort aan studentenhuisvesting bloot met de nood aan 10.000 extra units. Upgrade Estate staat daarbij buiten de Loop voor 7 projecten, samen goed voor bijna 600 units.

Loop 5, zo heet het nieuwste project dat aan The Loop ontwikkeld wordt voorlopig. Het nieuwe kantoor van Upgrade Estate moet plaats bieden aan 1.000 mensen om er te werken. Daarnaast komen er 45 zogenaamde ‘short-stay-flats’ voor mensen die uit het buitenland tijdelijk hier komen werken. Upgrade Estate zelf wil over twee jaar zijn eigen kantoren verhuizen naar de site. Het bedrijf van Belsack en Vandamme is in de eerste plaats gekend als bouwer en beheerder van studentenkoten in verschillende steden. In 2020 werd daarnaast UpOffiz opgestart. Daarmee wordt nu Loop 5 aan Flanders Expo ontwikkeld.



Loop 5 zal bestaan uit 4 gebouwen, goed voor om en bij de 40.000 vierkante meter benutte ruimte. Er komt een event-theater met plaats voor 250 mensen naast een aantal vergaderzalen. Parkeerplaats wordt voorzien voor 1.000 auto’s en heel wat fietsen. Er is ook capaciteit voorzien voor de horeca. De oplevering van de site is voorzien voor eind 2023. Upgrade Estate beheert een vermogen van om en bij 400 miljoen euro.