Koenraad Belsack en Nele Vandamme [269]

Vermogen € 89 560 000
Gekend als UpKot
Activiteit Verhuur studentenkamers
Inplanting Gent
Tendens Stijgend
Huidige positie 269


Upgrade Estate zag in 1999 het levenslicht als het bedrijf van Koenraad Belsack en zijn echtgenote Nele Van Damme. Die gebruikten de opbrengst van een tijdelijke foodtruck op de Gentse feesten als financiële hefboom om een oud herenhuis te kopen en om te bouwen tot studentenkoten. Wanneer ze een tweede woning wilden aanpakken, ontbrak het geld. Ze verkochten hun eerste pand maar de nieuwe koper vroeg hen om de studentenkamers verder te verhuren. Het verhaal was gestart.

In Gent is Upgrade Estate in minder dan 20 jaar tijd uitgegroeid tot een marktleider in de studentenhuisvesting met meer dan 1.200 kamers. In andere steden waaronder Kortrijk, Brugge, Bergen, Antwerpen en Brussel komen daar nog eens 1.000 kamers bij. Behalve studentenkamers beheert de groep nog eens 400 flats. De jongste regionale expansie van het koppel situeert zich in Hasselt.

Voor de studentenhuisvesting werkt de groep met banken en met meer dan duizend privé-investeerders. “We hebben een uniek concept uitgedacht. Voor onze projecten kun je aandelen kopen. Elke aandeelhouder krijgt dezelfde opbrengst. Je kunt dus geen kamer of studio apart kopen. Dat zou onbeheersbaar zijn.” zei Koenraad Belsack daarover in de pers. Om te vermijden dat dit als een publieke uitgifte van aandelen wordt gekwalificeerd, is een minimuminleg van 110.000 euro euro nodig.

De voorbije jaren diversifieerde Upgrade Estate meer en meer in kantoorgebouwen. UPscale invest staat in 2021  voor 202 miljoen euro investeringen. De hele groep Upgrade staat voor een geïnvesteerd vermogen van 505 miljoen euro.  Nele Van Damme investeerde ondertussen ook in hotel vastgoed aan de kust. Ze nam het vastgoed over van drie hotels in Blankenberge.