De nu 62-jarige ondernemer Karel Vinckier zegt het zelf, zijn Gentse bedrijf hsbcad heeft niet echt een sexy naam. Wat het bedrijf doet is echter wel degelijk sexy. hsbcad is wereldleider in het leveren van de software voor bouwbedrijven in de offsite houtbouwindustrie, waar de bouw op industriële wijze begint in een offsite fabriek, gevolgd door de assemblage van het gebouw op locatie. Concreet komt het er op neer dat bouwbedrijven met de software van hsbcad prefabstructuren maken en om die daarna onmiddellijk op een werf te assembleren. Dat hsbcad sexy is, meenden ook de managers van het Duitse investeringsfonds Maguar Capital. Die legden volgens de Tijd 75 tot 100 miljoen euro op tafel om hsbcad over te kopen. ‘Onze deur wordt al tien jaar platgelopen. Investeerders zijn op zoek naar juweeltjes. We hebben in het verkoopproces contact gehad met 150 partijen, van wie 13 een bod hebben ingediend. Dat is toch een indicatie dat we gewild zijn.’ zo vertelt Karel Vinckier. ‘Mocht ik 40 zijn, ik zou gezellig voortdoen. Maar ik ben nu 62 jaar. Het is tijd voor anderen. En ik hoef geen smak geld meer als ik 75 ben. Wat kun je er dan nog mee doen? Nu kan ik er nog een beetje van genieten.’ Zijn familie komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 52 miljoen euro.
Karel Vinckier ging in 1988 van start met zijn ingenieursbureau maar hij maakte al snel de overstap naar het leveren van softwareoplossingen in de offsite bouw met de release van onze eerste versie van hsbDesign in 1994. Het bedrijf met hoofdkantoor in Gent groeide met kantoren in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië/Nieuw-Zeeland. “Offsite constructie werd ooit beschouwd als “laagwaardige prefab business”, maar heeft zich nu ontwikkeld tot een snelgroeiend segment van de bouwindustrie, met superieure kwaliteit en productiviteit. Houtbouw is ook een milieuvriendelijker segment van de bouwindustrie, omdat het een van de best beschikbare koolstofvastleggingstechnologieën is, in tegenstelling tot andere bouwtechnieken die grote veroorzakers van koolstofuitstoot zijn.” zo klinkt het. Offsite bouw zou daarbij 10 % sneller groeien dan de volledige bouwsector.
De grote doorbraak kwam er in 2007, toen hsbcad werd uitgeroepen tot preferred industry partner van Autodesk, de eigenaar van de software AutoCAD, de standaard voor technische bouwtekeningen. Die nominatie zette het Gentse bedrijf meteen in de schijnwerpers. Een jaar later kwam het in Amerikaanse handen terecht. Maar één week later barstte de financiële crisis uit en stortte de Amerikaanse huizenmarkt in elkaar. Waarop Karel Vinckier zijn bedrijf inclusief alle patenten en softwarerechten terug kocht en weer in eigen handen nam.
De verkoop aan Maguar Capital is nu wel definitief. De familie Vinckier had 70 procent van de aandelen in handen en herinvesteert een deel van de opbrengst. Na de deal zullen Karel Vinckier, zijn twee broers en co-oprichter Kris Riemslagh nog 12 procent hebben. Voor de komst van de Duitsers haalde de familie al geld op bij onder meer de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), techondernemer Peter Hinssen, Christophe Degrez (ex-CEO Eneco België) en Nele Vandamme en Koenraad Belsack, de oprichters van de Gentse kotenbouwer Upkot. Zij passeren nu allen langs de kassa, net als alle werknemers die dankzij een warrantenprogramma samen 4,5 miljoen euro opstrijken.