VASTGOED – NEO 1 en NEO 2: Brussel zet door

De Brusselse autoriteiten bevestigen hun plannen om een volledig nieuw stadsdeel te creëren op de Heysel, tussen het Atomium en de Houba de Strooperlaan. Centraal daarin staan NEO 1 met een nieuw winkelcentrum van 72.000 m² dat luistert naar de naam Europea en 575 wooneenheden. NEO 2 is opgebouwd rond een nieuw congrescentrum met een capaciteit van 5.000 gasten. De voorbije verkiezingen hadden bij monde van de diverse politieke partijen nogal wat verwarring gezaaid over die plannen. Zo is het zeker dat het hoofdkwartier van de voetbalbond tegen de vlakte gaat. Twee hangende dossier moeten dringend wel beslecht worden: de toekomst van het Koning Boudewijnstadion en de verbinding van NEO met parking C, een Vlaamse bevoegdheid.



NEO 1 voorziet naast het commercieel luik in 9.000 m² ruimte voor horeca, een bioscoopcomplex, twee kindercreches van elk 48 plaatsen, een seniorie, 3.700 ondergrondse parkeerplaatsen voor wagens en 1.200 voor fietsen. Het geheel wordt gedragen door de combinatie Unibail-Rodamco-Westfield in samenwerking met de bouwgroepen Besix en CFE. De architectuur rust in handen van Jean-Paul Viguier en Art & Build. Het complex moet in fases operationeel worden tussen 2023 en 2029. De investering bedraagt 600 miljoen euro waarvan de helft wordt gedragen met publieke middelen.

NEO 2 met zijn congrescentrum en hotel komt naast het bestaande paleis 2 op de Heysel. Dat complex moet in 2023 operationeel zijn. Het wordt uitgevoerd door Cofinimmo en CFE en de architecten Jean Nouvel en MDW Architecture.