VASTGOED – Unibail betaalt 150 mln euro voor toekomstig winkelcomplex Europea op de Heizel

Unibail Rodamco Westfield, de grootste eigenaar en uitbater van shoppingcenters ter wereld, kreeg afgelopen woensdag van het Brussels Gewest het stedenbouwkundig attest voor de bouw van het shoppingcenter Europea op de Heizel. Het project omvat een derde shopping, een derde vrije tijd, een derde wonen. Unibail omschrijft dat concept als ‘vrij revolutionair in Europa’. De groep betaalt voor de concessie 150 miljoen euro aan het Brussels gewest. Die zal dat geld gebruiken voor de bouw van een Congrescentrum op de Heizel, een onderdeel van de volledige herinrichting van de site.Ambitie is de stedenbouwkundige vergunning volgend jaar in te dienen. Eind 2019 – begin 2020 kunnen de werken dan beginnen. Het shoppingcenter, het vrijetijdsgedeelte en de helft van de woningen kunnen eind 2023 in gebruik worden genomen. Er zijn wel nog beroepsprocedures mogelijk tegen de plannen.

Unibail Rodamco Westfield is de grootste eigenaar en uitbater van shoppingcenters ter wereld. Het beheert onder meer Westfield Londen, Westfield Stratford (49 miljoen bezoekers per jaar) en WTC New York in de VS. Het project op de Heizel omvat een winkelpool (72.000 m²), horecagelegenheden (9.000 m²), 575 woningen (57.500 m²), een bioscoop (er is een definitief akkoord over de verhuizing van Kinepolis), outdoorrecreatie (op het perceel van Mini-Europa), indoor recreatie (15.000 m² voor het attractiepark Spirouland), twee kinderdagverblijven (voor telkens 48 kinderen), een woonzorgcentrum en 3.700 ondergrondse parkeerplaatsen.

In het Europea-consortium zitten Unibail-Rodamco-Westfield en de bouwgroepen Besix en CFE. In de Tijd zegt Unibail directeur Michel Dessolain niet bang te zijn van de oprukkende e-commerce. “Webwinkels groeien nog sterk, maar bijna geen enkele maakt winst. De toekomst is omnichannel. Met onze getrouwheidskaarten gaan we onze klanten overtuigen vaker terug te komen.” Mobiliteit blijkt, wat dat betreft, een grotere uitdaging te zijn dan e-commerce.