VASTGOED – Oekraïense oligarch Akhmetov koopt miljoenenvilla van Leopold II

Rinat Akhmetov

Rinat Akhmetov, de rijkste man van Oekraïne met een geschat fortuin van 6 miljard euro, bevestigt dat hij de historische Villa Les Cedres van de Campari Group kocht als een ‘lange termijn investering’. Hij betaalde naar eigen zeggen 200 miljoen euro voor het uitgestrekt landgoed aan de Franse Rivièra. Het 187 jaar oude herenhuis was ooit een pronkstuk in handen van koning Leopold II van België. Het domein van 35 hectare ligt naast de kustplaats Saint-Jean-Cap-Ferrat. De villa omvat 14 slaapkamers, een eigen balzaal, stallen, botanische tuinen en een olympisch zwembad.

De paleisachtige villa werd beschreven als het ‘duurste huis op aarde’ toen het twee jaar geleden door de Italiaanse distilleerder Davide Campari-Milano voor 363 miljoen euro op de markt werd gebracht maar dan wel met grote korting aan Akhmetov werd verkocht. De 53-jarige Akhmetov woont in Londen in een dubbel appartement in het exclusieve One Hyde Park. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen. De Oekraïener leidt een zakelijk imperium dat mijnbouw, energie, telecommunicatie, detailhandel, onroerend goed en transport omvat. Hij is ook eigenaar van het Oekraïense voetbalteam Shakhtar Donetsk. (Lees verder onder de foto)Campari verwierf de villa in 2016 wanneer het de Franse groep Grand Marnier kocht. In de botanische tuin worden tot op vandaag aromaten gekweekt die worden verwerkt in de Franse likeur. Likeur werd er in de Villa les Cedres ook al gedronken wanneer Leopold II die kocht in 1904. Hij zou de villa 20 jaar bezitten. De Belgische monarch was op dat moment de rijkste mens ter wereld. Hij kocht in die periode zowat alles wat te koop was in de omgeving van Monaco. Of toch alles wat prestigieus was. In 1924 kwam de villa in handen van de familie Marnier-Lapostolle, uitvinder van de likeur Grand Marnier. (Lees verder onder de foto)

Leopold II was begin 20ste eeuw de belangrijkste investeerder in de Zuid-Franse regio. Naast de Villa des Cedres bouwde hij nog de villa ‘La Leopolda’ die in handen kwam van de weduwe van de beruchte Libanese bankier Edmond Safra. De derde villa van Leopold, ‘Saint Second’, was het verblijf van de barones van Vaughan, in een vroeger lever gewoon Caroline Delacroix, de 50 jaar jongere minnares van de koning. Er volgden nog vier villa’s: La Banana, La Boma, La Matadi en La Mauresque. Die laatste zal in handen komen van de schrijver Somerset Maugham. De drie eerste liet Leopold gebruiken door de officieren van zijn leger die hem hadden gediend in Congo, bakermat van zijn persoonlijk koloniaal fortuin.