VASTGOED – Verkoop Blankenbergs hotel eindigt bij corruptiedossier tegen Limburgs SP.a politicus

Hotel Petit Rouge waarvan enkel de gevel nog authentiek is. (Foto: RV)

Het was één van de meest bekeken vastgoedoperaties aan de Belgische kust in 2019, de verkoop van het hotel Petit Rouge centraal gelegen op de dijk van Blankenberge. Ondanks de historische art deco gevel uit 1865 mag het hotel van het gemeentebestuur gesloopt worden, een unieke kans dus voor projectontwikkelaars en meteen ook voor de eigenaar, de socialistische verzekeringsmaatschappij De Voorzorg Limburg. Tot veler verbazing verkocht die het hotel aan de relatief onbekende Hasseltse vastgoedmakelaar Daan M. Zowel koper als verkoper zijn gisteren aangehouden door het parket in Hasselt op verdenking van corruptie. Die verkoper is de Hasseltse SP.a politicus Tony Coonen, voorzitter van de Voorzorg en vooral bekend als ex-echtgenoot van Hilde Claes, dochter van SP.a boegbeeld Willy Claes en vroegere burgemeester van Hasselt.

De Voorzorg Limburg verkocht in 2019 drie sites in één pakket: het hotel Petit Rouge in Blankenberge, het vakantiecentrum Relaxhoris in de Ardennen en de jeugdherberg Begeinhof in Tongeren. Dat was op zich handig van de verkoper, het was een beetje de bluts met de buil verkopen. Petit Rouge was duidelijk de trekker van de deal. En er was veel belangstelling voor. Groot was dan ook de verrassing dat de relatief onbekende Daan M. de verkoop binnenhaalde. Alhoewel, in zijn eigen provincie Limburg profileerde Mullens zich graag in de pers. Het Belang van Limburg besteedde de nodige aandacht aan zijn huwelijk in 2019 met zijn zakenpartner, een huwelijk dat werd gevierd tijdens een driedaags feest in een kasteel aan het Italiaanse Comomeer.2019 was ook om andere redenen een belangrijk jaar voor Mullens. Als vastgoedmakelaar bekend onder de naam Top Invest richtte hij de Group GM op en gooide zich volop in de meer lucratieve projectontwikkeling. Met als kers op de taart onmiddellijk het hotel Petit Rouge dat zou worden gesloopt en vervangen door een hoog bouw appartementsblok van 20 verdiepingen. Die vergunningen werden trouwens nog niet definitief toegekend. Burgemeester van Blankenberge is N-VA politicus Daphné Dumery, partijgenote van de huidige burgemeester van Hasselt en gewezen minister van Defensie Steven Vandeput.  (Lees verder onder de foto)

Verkiezingsaffiche van Tony Coonen in 2019.

Aan de verkopers kant is federaal secretaris en voorzitter van De Voorzorg Limburg Tony Coonen al ruim tien jaar de absolute topman van de socialistische mutualiteit in Limburg. Ook drie andere bestuurders van het socialistische ziekenfonds werden voor verhoor meegenomen. De boekhouder van de Voorzorg Limburg werd aangehouden. De speurders hebben aanwijzingen dat Coonen en andere leden van de raad van bestuur van De Voorzorg bepaalde gunsten hebben gekregen bij de verkoop van die panden. Bij een aantal huiszoekingen zouden speurders ook grote sommen cash geld in beslag hebben genomen.

Tony Coonen was de voorbije zeven jaar ook voorzitter van de Limburgse intercommunale Nuhma, goed voor een eigen vermogen van 404 miljoen euro. Bij het grote publiek raakte hij vooral bekend als partner van sp.a-boegbeeld Hilde Claes, met wie hij ruim tien jaar een relatie had, en van zijn verkiezingsdeelname op 26 mei 2019. Coonen duwde toen de Limburgse sp.a-lijst voor de Kamer. Dat gebeurde nadat Limburgs boegbeeld Peter Vanvelthoven de politiek vaarwel had gezegd. Vanaf dat moment vormde Coonen met de Limburgse sp.a-voorzitter Alain Yzermans en vakbondstopman Pierre Vrancken achter de schermen een hecht team om de socialistische partij in Limburg te vernieuwen.