VASTGOED – Verkoop Financietoren klokt af op 1,2 miljard euro

U kon het hier al eerder in primeur lezen. De Brusselse Financietoren verandert van eigenaar voor 1,2 miljard euro. Net iets lager dan 1,3 miljard die wij poneerden. Het is de Nederlandse vastgoedontwikkelaar Breevast en investeerder ZBG Group of Companies (ZBG) die de historische Brussels Finance Tower verkocht aan de beursgenoteerde Zuid-Koreaanse financiële diensten en investeringsgroep Meritz Securities en de in Londen gevestigde vermogens- en investeringsmanager Valesco Group. Meteen goed voor de grootste single asset deal ooit voltooid in België. De transactie werd voltooid op 17 januari en vertegenwoordigt Europa’s grootste onroerend goeddeal van 2020. Breevast en ZBG staan beide onder controle van de Nederlandse miljonair Frank Zweegers.



De Finance Tower, inclusief de aanpalende Door Building, vertegenwoordigt ongeveer 200.000 m² hoogwaardige kantoorruimte, recht tegenover de Kruidtuinlaan, aanleunend tegen de parlementaire wijk. De nieuwe eigenaar, Meritz Securities, onderdeel van Meritz Financial Group, met hoofdkantoor in Seoul, Zuid-Korea, is een aanbieder van financiële diensten en investeringen. Het beheert activa met een waarde van meer dan 45 miljard euro. Meritz is al geruime tijd actief op de Europese onroerendgoedmarkt. Bij de overname van de Finance Tower werd Meritz geadviseerd door Valesco Group, een Europese vastgoedbelegging en vermogensbeheerder gevestigd in Londen. Naast de Finance Tower heeft Meritz onlangs grootschalige kantoorgebouwen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland gekocht.

In december 2001 verwierven Breevast en ZBG de Finance Tower voor 311 miljoen euro na het winnen van een openbare aanbesteding georganiseerd door de Belgische federale overheid. Deze sale and leaseback-transactie omvatte een volledige renovatie en herontwikkeling met inbegrip van een uitgebreid asbestverwijderingsplan van het grootste zelfstandige kantoorgebouw van België met alle 36 verdiepingen. De werkzaamheden zijn gestart in 2005, hebben meer dan 3 jaar geduurd en kosten 325 miljoen euro. Sedert 2008 biedt de Finance Tower kantoorruimte voor ongeveer 4.800 ambtenaren die voor meerdere federale ministeries en agentschappen werken op basis van een langjarige huurovereenkomst met de Belgische federale overheid. De hele operatie vertoonde wel wat juridische kantjes. Zo eindigde het geheel in een gerechtelijk onderzoek naar corruptie en omkoperij waarbij ook Frank Zweegers even kort werd opgepakt.