VASTGOED – Verkoop grootste Belgische kantoortoren wordt in de steigers gezet

De Londense vastgoedmakelaar The Valesco Group heeft het Belgische vastgoedvehikel Finance Tower Belgium opgericht. Dat zal worden gebruikt om de aankoop te regelen van de Brusselse Financietoren, de aanpalende Door Building en een deel van de parking in het Rijksadministratief Centrum in de Pachecolaan. Koper is een consortium van Koreaanse investeerders dat werkt onder de naam Meritz Securities Co. De prijs voor het complex bedraagt 1,3 miljard euro. Verkoper is de Nederlandse vastgoedinvesteerder Frank Zweegers en zijn groep Breevast. Die laatste vecht alsnog een fiscaal robbertje uit met de Belgische belastingdiensten. Het parket van Dendermonde werkt ondertussen nog steeds een dossier af inzake van vermeende corruptie door Zweegers. Met zijn 36 verdiepingen en in totaal 190.000 m² kantoorruimte is de Financietoren nog steeds het grootste kantoorgebouw van België.



Koreaanse investeerders zijn al langer actief op de Europese vastgoedmarkt, mee gedreven door een aantrekkelijke wisselkoers van hun munt. Ze zijn in eerste instantie op zoek naar lange termijn stabiele projecten. De Financietoren is dat zeker. Hij is immers tot 2034 verhuurd aan de Regie der Gebouwen die er 1.400 ambtenaren in huisvest. Het complex brengt op jaarbasis een bedrag op dat tegen de 60 miljoen euro aanloopt.

Frank Zweegers bracht de Financietoren onder in de Antwerpse vennootschap Tour des Finances. Die is dan weer in handen van de Nederlandse holdings De Veegtes V en Financieringsmaatschappij Wetering, beiden verankerd in Curaçao. De twee holdings betalen jaarlijks belangrijke vergoedingen aan de moedergroep Breevast in ruil voor een aantal financiële garanties die Breevast verstrekt. De belastingdiensten verwerpen deze constructie en eisen 12,9 miljoen achterstallige belastingen van Zweegers en zijn bedrijf. Breevast vocht de beslissing van de administratie aan voor de rechtbank maar kreeg in eerste aanleg het deksel op de neus. De opbrengst van de verkoop van de Financietoren zal Breevast gedeeltelijk aanwenden om haar schulden af te bouwen.

Frank Zweegers zelf werd in de zomer van 2017 nog opgepakt in Italië om te worden ondervraagd door het parket van Dendermonde. Zweegers wordt er van verdacht Glenn Audenaert, topman bij de gerechtelijke federale politie, te hebben omgekocht in het dossier van het Rijksadministratief Centrum. Audenaert is ondertussen al enkele jaren geschorst. Ook lobbyist Koen Blijweert werd al opgepakt en ondervraagd in dat dossier.