Verkoop Silverfin maakt van dertigers Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele multimiljonairs

Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele. (Foto: Silverfin)

Joris Van Der Gucht, 38 jaar, en Tim Vandecasteele, 36 jaar, maken zich klaar om een plaatsje te krijgen in onze ranglijst. In 2013 ging Joris Van Der Gucht als gefrustreerde accountant samen met Vandecasteele van start met Silverfin. Gefrustreerd omdat zijn werk als accountant er hoofdzakelijk in bestond steeds weer dezelfde formats op te vullen met andere cijfers. Het moest kunnen om dat werk te automatiseren. Dus ontwikkelden ze een softwareplatform dat compatibel is met de meeste boekhoudpakketten. Nu, 10 jaar later, hebben ze 850 directe klanten, bijna allemaal accountantskantoren waaronder de grote vier internationale consultants. Via dat klantenbestand bedienen ze de boekhouding van om en bij 620.000 bedrijven. En nu, 10 jaar later, legt de Noorse groep Visma naar verluidt 300 miljoen euro op tafel om het bedrijf over te nemen. Indien dat getal klopt, incasseren beide oprichters elk om en bij 70 miljoen euro. Ook Smartfin-ondernemer Jurgen Ingels passeert langs de kassa.

Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele hadden tot ambitie het repetitieve werk van accountants te automatiseren met software die compatibel is met elk soort boekhoudpakket. Die snellere en betere dataverwerking moet accountants meer ruimte geven om zich toe te leggen op advies. In tien jaar tijd groeide hun bedrijf uit tot de Europese referentie in zijn vakgebied. Focusmarkten zijn de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Via grote internationale klanten, waaronder de big four consultants, is Silverfin actief in nog 15 andere landen.Internationale studie stellen dat het beroep van accountant sterk zal geïmpacteerd worden door de automatische analyse van data via machinelearning en artificiële intelligentie. Daarvoor werkte Silverfin al een tijd samen met Boltzmann, een eveneens Gentse AI-specialist. De twee bouwden samen de Ludwig Assistant, een virtuele tool die complexe financiële data kan analyseren en kan signaleren als bij een klant een cashflowprobleem dreigt te ontstaan. In 2018 werd Boltzmann overgenomen door Silverfin. Op datzelfde moment bleek dat het Britse softwarefonds Hg Capital een groter belang in het bedrijf had genomen. Hg kocht met name de Silverfin aandelen over van het VC-fonds Index Ventures. Die laatste stapte in 2017 in Silverfin met een investering van 4 miljoen euro. Een jaar later haalde Silverfin nogmaals 30 miljoen dollar op. Hg en Smartfin, het bedrijf van Jurgen Ingels, waren naast de oprichters de grootste aandeelhouders. Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele behielden de meerderheid.

Silverfin staat nu voor een omzet van 34 miljoen euro en een cash flow van 1 miljoen. De Noorse softwaregroep Visma van zijn kant is vooral bekend als wielersponsor. Maar in financiële kringen staat het bedrijf bekend als een agressieve opkoper van software ontwikkelaars. In 2006 kocht hetzelfde Hg Visma weg van de beurs en startte het versnelde groeiproces. Vorig jaar zette Visma nog een grote stap door de eveneens Gentse specialist in bedrijfssoftware Teamleader over te nemen. Ook in de rest van Europa blijft Visma zijn voetafdruk verstevigen. Het softwarebedrijf groeide daardoor uit tot een groep met een omzet van meer dan 2 miljard euro.

Beide nieuwe miljonairs blijven nu nog enige tijd aan boord van Silverfin. Details over betalingen door Visma zijn nog niet bekend. In de Tijd zegt Van Der Gucht nu wel meer tijd te hebben voor één van zijn zijprojecten: de remonte van de voetbalclub KSC Lokeren-Temse waar hij ook bestuurder is.