Volgens het gespecialiseerde website Wielerflits is er een fusie in de maak tussen de wielertopploegen Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step. Patrick Lefevere, nu nog algemeen manager bij Soudal Quick-Step, zou zich operationeel terugtrekken en lid worden van de raad van bestuur van de nieuwe combinatie die volgend jaar een feit zou moeten zijn. Lefevere is wellicht mee catalysator in het verhaal. Lefevere knoopte immers zelf gesprekken aan met de Britse miljardair Jim Ratcliffe, de huidige eigenaar van de ploeg Ineos Grenadiers. En die bepaalt meteen ook de toekomst van Remco Evenepoel die al een tijdje goochelt met de gedachte om van Quick-Step over te stappen naar Ineos. Duidelijk is dat de nu 68-jarige Patrick Lefevere nog eens langs de kassa wil passeren. Zijn opgebouwd wielervermogen benadert nu de 10 miljoen euro.
Wanneer de gesprekken tussen Lefevere (Soudal) en Ratcliffe (Ineos) lekten, stapte de leiding van Jumbo-Visma naar de Tsjechische miljardair Zdenek Bakala, de grootste sponsor van de ploeg Soudal Quick-Step. Zo groeide het plan om beide ploegen te fusioneren tot Visma-Soudal. Zowel financieel als sportief moet de fusieploeg dan een Europees antwoord zijn op ploegen met grotere budgetten zoals Ineos Grenadiers en UAE Emirates. De ploeg wil zich dan als een Benelux-team in het peloton profileren. Lefevere zou lid worden van de Raad van Commissarissen in de ploeg met een Nederlands juridisch statuut. Momenteel heeft Jumbo-Visma 27 renners en Soudal Quick-Step 23 renners voor 2024 in dienst. Beide partijen zouden daarbij ook Remco Evenepoel willen bij zich houden. De vraag werpt zich dan op of je de toppers Remco Evenepoel, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Wout van Aert in één team kan bij elkaar houden. Daarnaast mag een prof ploeg momenteel ook maar bestaan uit maximaal 30 renners.
Evenepoel flirt al jarenlang openlijk met Ineos Grenadiers dat hem als team in de ondersteuning in en richting van de grote rondes meer te bieden zou hebben dan de huidige ploeg van Lefevere. Zo was er recent nog een vreemde rel tussen de vader van Evenepoel en Lefevere over de toekomst van de zoon Remco. Opmerkelijk daarbij is dat de Belgische Soudal eigenaar Vic Swerts onlang nog zei dat zijn sponsorkeuze nooit gedreven was door één specifieke renner maar vooral door de te Belgische insteek van de Lotto-ploeg. ‘Dat Remco Evenepoel een Belg is, is leuk. Maar mocht een Spanjaard als Juan Ayuso komen, zou dat voor Soudal misschien nog beter zijn.’, zo klonk het. De onderliggende boodschap is dat Soudal het niet meer voor België doet, maar voor de verspreiding van zijn merk in de meer dan 100 landen waar het actief is.
Patrick Lefevere van zijn kant werkt momenteel centraal met zijn Luxemburgse holding Decolef en de Belgische vennootschap Advipat. Met die laatste bouwde hij een vermogen op van bijna 4 miljoen euro en keerde hij het voorbije decennium 2 miljoen euro dividenden uit. Decolef staat dan weer in 2021 voor een omzet van 23 miljoen euro en draait break even. In 2017 bereikte Lefevere een akkoord met de Belgische fiscus omtrent domiciliefraude in Luxemburg waarbij hij fondsen voor wielrenners waaronder Tom Boonen uitbetaalde via Luxemburg, vrij van belastingen in België terwijl de Luxemburgse vennootschap vanuit België werd geleid. Recent werd Lefevere ook bestuurder in de voetbalploeg Anderlecht van Marc Coucke.