Versele zet door op de Amerikaanse markt met nieuwe overname

De Oost-Vlaamse producent van dierenvoeding Versele-Laga, in handen van de gelijknamige familie Versele, heeft zijn Amerikaanse collega Higgins Group Corp. overgekocht. “Higgins past perfect bij het DNA van Versele-Laga, een familiebedrijf dat merkproducten voor huisdierenvoeding en verzorgingsproducten produceert.”, zegt Gwijde Versele, CFO van Versele-Laga. De groep zet daarmee haar ambitie op de Noord-Amerikaanse markt verder. De familie deed er zijn intrede in 2013 met Cavalor, paardenvoer dat geproduceerd wordt in zijn productiesite in Dalton, Georgia. Versele-Laga nam later Goldenfeast, een producent van vogelvoer in Phoenixville, Pennsylvania over. Later volgde de oprichting van een distributiecentrum in Montreal, Canada.“Er is veel synergie en complementariteit tussen beide bedrijven en de verschillende marktsegmenten van huisdiereigenaars en professionals die wij bedienen: Versele-Laga is marktleider in veel Europese markten voor vogel- en knaagdiervoeders en -verzorgingsproducten, terwijl Higgins een sterke positie bekleedt op de Amerikaanse markt met natuurlijke vogel- en knaagdiervoeders” aldus nog Gwijde Versele over Higgins. .

Met de overname van Higgins beschikt Versele-Laga in de VS, naast de premium-paardenvoerproductiesite van Cavalor in Dalton, nu ook over een full-service-fabriek voor de productie van vogel- en knaagdiervoeders. Het bedrijf noemt de mix van Higgins’ gevestigde distributiekanalen en expertise op de Amerikaanse huisdierenmarkt als sterke troeven.

De start van Higgins gaat terug naar 1972. Ignacio Perea Sr., een Cubaanse immigrant, opende in dat jaar een kleine dierenwinkel in Miami, Florida. Hij maakte er zijn eerste mengelingen van zaden en vitamines voor zijn vogels. De kwaliteit van zijn dieren liep al snel in het oog. Korte tijd later startte hij de eerste verkoop van zijn zaadmengsels. Het zou de basis worden van een bedrijf met miljoenen omzet.