Vier maanden effectieve celstraf voor Jeroen Piqueur – UPDATE

De voormalige Optima-bankier Jeroen Piqueur is door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot vier maanden effectieve celstraf en een boete van 1,5 miljoen euro voor grootschalige fiscale fraude. Piqueur kan ook drie jaar lang geen bestuurder meer zijn van een vennootschap. Dat laatste zal misschien nog meest impact hebben op Piqueur die de ambitie heeft zijn vastgoedactiviteit op naam van zijn zoon Ruben verder te zetten. Piqueur kondigde zelf al aan dat hij een zware boete van 1,5 miljoen euro niet kan betalen. En celstraffen van minder dan zes maanden worden voorlopig in België niet uitgevoerd.De 62-jarige Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, dus nog voor het faillissement van de Optima Bank. Piqueur heeft daarbij 1,5 miljoen euro aan belastingen ontdoken via Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die rekeningen stonden op naam van vennootschappen uit Liechtenstein en de Britse Maagdeneilanden terwijl Piqueur de echte begunstigde was. De veroordeelde bankier gebruikte de fondsen onder meer om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te betalen.

UPDATE

In De Standaard reageert Piqueur gelaten op zijn veroordeling. “Ik word hier als voorbeeld gebruikt zeker? Als je vecht tegen de instellingen, is dat je deel.” zo wordt hij geciteerd. “Sinds de overname van Ethias Bank (omgevormd tot Optima Bank) en de inval van de BBI is er een echte heksenjacht op mij gestart.” Over de grond van de zaak zegt Piqueur dat hij er nog steeds niet van overtuigd is dat hij belastingen moest betalen op zijn dividendinkomsten.

Ondertussen blijkt ook dat Piqueur in Spanje zes jaar terug al is veroordeeld tot een celstraf van 1 jaar en 9 maanden. Al weet niemand waarom precies. Maar de rechtbank moest vier maanden effectief uitspreken precies omdat die Spaanse veroordeling een voorwaardelijke straf in de weg staat. De zaak brengt alvast de Nationale Bank in verlegenhgeid. Wie een strafregister heeft, kan geen bankbestuurder worden. Toch mocht Piqueur de Ethias Bank overnemen. Piqueur zelf zegt geen weet te hebben van enige veroordeling in Spanje.