UPDATE – Villa des Roses: de oude generatie vermogenden dooft uit samen met hun vastgoed

Het domein Villa des Roses gezien vanuit de lucht.

In het Limburgse Lommel staat “La Villa des Roses” te koop. Het domein van 15 hectare omvat naast een gerenoveerd kasteel met vijf badkamers een Engelse landschapstuin van 2,5 hectare, twaalf ruime paardenstallen, een binnen- en een buitenpiste van elk 20 meter op 60 meter, een stapmolen en weides. Maar de 68-jarige Bertrand de Sadeleer kan het domein niet overdragen aan zijn kinderen. Zij zijn niet geïnteresseerd in de site die ze te duur en te groot vinden. “Villa des Roses” kan symbool staan voor de uittocht van de vergrijzende generatie van vermogende Belgen die hun prestige verankerd zagen in grote kasteeldomeinen, domeinen die niet meer van deze tijd zijn. En dus niet interessant voor de nazaten. Ter info, de vraagprijs voor de “Villa des Roses” bedraagt 10 miljoen euro. (zie update onderaan)

Bertrand de Sadeleer is een directe afstammeling van de familie Emsens, bekend als eigenaar van de multinationals Sibelco, Aliaxis en Etex, het vroegere Eternit. De grootvader van Bertrand de Sadeleer was Ferdinand Emsens, de oom van Stanislas Emsens. Die laatste bouwde het familiebedrijf Sibelco uit tot een multinational actief in de ontginning van zand en mineralen. Het startfortuin van de familie Emsens ligt verankerd in de winning van wit zand in Lommel, wit zand dat werd verkocht aan de glasindustrie, onder meer aan de glasfabriek Glaverbel in het aanpalende Mol. Stanislas Emsens woonde samen met zijn echtgenote Marie-Claire Boël op het familiedomein op de Lommelse Stevensvennen. Recht tegenover dat domein bouwde de familie begin 20ste eeuw een nieuw domein uit voor de rentmeester, zeg maar de CFO van de familie Emsens. Het is dit domein dat uitgroeide tot de “Villa des Roses” en nu te koop staat.Mijnheer Stany’ Emsens zoals hij in Lommel werd genoemd, overleed in 2018. Zijn echtgenote Marie-Claire Boël, telg van de familie die haar vermogen opbouwde in de Waalse staalindustrie,woont nog steeds op het indrukwekkend domein in Lommel. Het kasteel van de Sadeleer moet daar niet voor onderdoen. Het domein van La Villa des Roses is 15 hectare groot met een grootse Engelse landschapstuin van 2,5 hectare. De kasteelvilla zelf omvat zes slaapkamers en vijf badkamers en een bibliotheek. In de kelderverdieping bevindt zich een verwarmd binnenzwembad van 5 op 12 meter en een wellness, met sauna, hammam, douche en toilet. Er is ook een geacclimatiseerde wijnkelder. Op het domein bevinden zich verder nog drie woningen en een hippische accommodatie: twaalf ruime paardenstallen, een binnen- en een buitenpiste van ieder 20 meter op 60 meter, een stapmolen en weides.

Bertrand de Sadeleer zelf woont al jaren in Zwitserland. “Ik kom er nog weinig. Af en toe verblijf ik er wanneer ik in België ben, om mijn kinderen te zien. Een conciërge, die in een van de huizen woont, onderhoudt de villa en de tuin.” zo vertelde hij aan het Nieuwsblad. Maar nu heeft hij dus beslist om het erfgoed te verkopen. “Ik had het graag aan een van m’n kinderen doorgegeven”, zegt hij. “Maar zij hebben geen interesse. Voor hen is het te groot en te zwaar om te onderhouden. Dan is het moment daar waarop je beslissingen moet nemen. Maar ik heb het wel met spijt in het hart te koop gezet.” (Foto’s van het domein hieronder.) 

UPDATE

De makelaar die het pand aanbiedt laat weten dat de vermelde prijs van 10 miljoen euro niet correct is. De juiste prijs wordt enkel meegedeeld aan ernstige kandidaten, aldus de makelaar Hippique Immo.