VOETBALGELD – Amerikaanse investeerders 777 boeken (opnieuw) 12 miljoen euro verlies weg bij Standard

Joshua Wander in de tribunes van Standard. (Foto: Belga Images)

Het Amerikaanse investeringsfonds 777 heeft 12 miljoen euro voorschotten aan de Luikse voetbalploeg Standard de Liège omgezet in kapitaal om daarna een gelijkaardig bedrag aan overgedragen verliezen af te boeken. In de kering van dit jaar en vorig jaar deden de Amerikanen al eens een gelijkaardige operatie van 10 miljoen euro. In de lente van vorig jaar kochten de Amerikanen Standard de Liège over van Bruno Venanzi voor naar verluidt 66 miljoen euro. Dat zou betekenen dat de Amerikanen al 88 miljoen euro in de Luikse ploeg hebben geïnvesteerd. Ondertussen heeft de Noors onafhankelijke nieuwswebsite Josimar, gespecialiseerd in voetbalgeld, een kritisch portret opgehangen van 777, een beeld dat de Amerikaanse investeerders met klem verwerpen.

Josimar heeft in eerste instantie zijn onderzoek gericht op Joshua Wander, de man die in 2015 777 heeft opgericht samen met Steven Pasko. Wander blijkt een verleden te hebben van allerlei min of meer grotere incidenten met het Amerikaanse gerecht voor individuele feiten gerelateerd aan drugs. Na de oprichting van 777 gingen Wander en Pasko op zoek naar investeringsmogelijkheden in de luchtvaartindustrie. Beide investeerders kochten in 2019 een belang van 25 procent in Flair Airlines, een Canadese low budget luchtvaartmaatschappij. Maar terwijl Flair snel groeide, werden in maart 2023 vier Boeing 737 MAX-passagiersvliegtuigen van de groep in beslag genomen. De vliegtuigen waren verhuurd aan Flair, maar volgens de verhuurder, het Ierse bedrijf Airborne Capital, waren de maandelijkse aflossingen die door 777 hadden moeten worden betaald, uitgebleven. Klokkenluider Jocelyn Harris, Flair’s vice-president financiën tot eind 2020, beweerde later dat Flair tegen eind 2020 ongeveer 129 miljoen dollar schuldig was aan 777 Partners en dat de lening een opmerkelijk hoge rentevoet van 18 procent had. 777 van zijn kant doet het verhaal van Josimar af als laster en eerroof.Ondertussen investeerde 777 in 7 professionele voetbalploegen. Maar die zijn allen verlieslatend. Het Spaanse Sevilla verloor de afgelopen jaren bijna 60 miljoen euro aan middelen. Het Italiaanse Genua heeft dan weer een verlies van 61,7 miljoen euro aangekondigd voor het seizoen 2021-22, terwijl het tekort van het Braziliaanse Vasco de Gama voor dezelfde periode net geen 22 miljoen dollar bedroeg. Standard Luik deed het niet beter in 2021-2022 en verloor 20,2 miljoen euro. Ook het Franse Red Star boekt verlies, net als het Duitse Hertha BSC dat in 2021-22 aankijkt tegen een een geconsolideerd verlies van 79,6 miljoen euro, vergeleken met 83,3 miljoen voor het daaraan voorgaande jaar. Als laatste overname was er Melbourne Victory FC dat vorig seizoen 4,5 miljoen dollar verlies leed.

In België nam 777 Standard de Liège over via de nieuw opgerichte Belgische vennootschap 777 SDL. Die werd in 2022 opgericht door de Amerikaanse vennootschap naar recht van Delaware Nutmeg Acquistion LLC. Nutmeg betekent zoveel als ‘muskaatnoot’.

UPDATE

In uw artikel vermeldt u dat “nutmeg” naar “muskaatnoot” verwijst, terwijl ze waarschijnlijk verwijzen naar de voetbalterm “nutmeg”, zo laat een lezer weten. “A nutmeg is a move in football (also known as soccer) where a player passes the ball through an opponent’s legs, leaving them behind. It’s considered a clever and skillful move.” Het is echter wel vernoemd naar muskaatnoot omdat men vroeger hout verkocht als muskaatnoot, tegen mensen die zo opgelicht / misleid werden zei men dan “you have been nutmegged”.