VOETBALGELD – Bart Verhaeghe herkanst met verkoop van Club Brugge

Vincent Mannaert, CEO van Club Brugge, (links) met Bart Verhaeghe. (Foto: Belga Images)

De meerderheidsaandeelhouders van Club Brugge, onder leiding van topman Bart Verhaeghe, gaan opnieuw op zoek naar mogelijke kandidaat-kopers voor hun Belgische top voetbalploeg. Dat blijkt uit een prospectus die werd rondgestuurd naar een aantal geïnteresseerde partijen. Voor projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, gekend van Uplace, gaat het om een nieuwe poging om zijn belang in de club te verzilveren. In 2021 werd gepoogd Club Brugge op de beurs te introduceren tegen een waardering van 200 miljoen euro maar die poging werd gestaakt wegens te weinig interesse. Enkele maanden later stapte het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital in het kapitaal van de club die daarbij werd gewaardeerd op iets meer dan 200 miljoen euro.

Bart Verhaeghe bezit, samen met CEO Vincent Mannaert, Jan Boone, de miljardair en meerderheidsaandeelhouder van speculoosbedrijf Lotus, en Peter Vanhecke, CEO van Castel Capital, 71,89 procent van de aandelen van Club Brugge. Deze zitten gebundeld in nv Grizzly Sports. In haar balans over 2021 trok die holding de waarde van haar participatie in Club Brugge op van 13 naar 154 miljoen euro. Orkila Capital van zijn kant betaalde 50 miljoen voor 23 % van de club. De Amerikanen betaalden 20 miljoen euro aan de club naast 30 miljoen euro die ze betaalden aan bestaande aandeelhouders om aandelen over te nemen.



De voetbalwereld is snel in verandering”, stelt blauw-zwart in een eerste reactie op het nieuw vandaag. “Bij Club Brugge bereiden we ons al jaren voor op de toekomst en bekijken we alle mogelijke opportuniteiten die ons Belgisch marktleiderschap duurzaam kunnen versterken en de toekomst van de club verzekeren. De veranderingen in de Europese competities en de voorbereiding van de bouw van ons nieuw stadion versterken die ambitie. (…) Samen met Raine Group bekijken we strategisch wat de beste opportuniteiten in de markt zijn. Voorlopig is er nog niets concreet.” Raine Group is de Amerikaanse investeringsbank in New York die momenteel ook bemiddelt bij een mogelijke verkoop van Manchester United en waarvoor ook Roman Abramovitsj koos bij de verkoop van Chelsea aan Todd Boehly.