VOETBALGELD – Etienne Davignon over de minderheidsaandeelhouders bij Anderlecht: “Wij zijn geen tuinkabouters”

Etienne Davignon (rechts) naast Marc Coucke op de tribune van Anderlecht. (Foto: Belga Image)

Een oude vos verliest misschien zijn haren maar niet zijn streken. Dat blijkt opnieuw uit de verklaringen die de nu 88-jarige Etienne Davignon in de pers aflegt over de situatie bij Anderlecht waarvan hij 5 % van de aandelen controleert. “Meneer Coucke is gearriveerd vanuit een succesverhaal bij KV Oostende – dat betwist ik niet. Maar bij ons kon hij het beter doen. Dat mag ik zeggen, want hij geeft het zelf toe. Maar meneer Coucke heeft de consequenties van zijn daden geaccepteerd.” zo zegt Davignon. Met die laatste zin duidt hij op het feit dat Coucke geld is blijven lenen aan de club. Vers geld ziet Davignon alvast niet van de minderheidsaandeelhouders komen die 26 % van de club controleren. Spelers verkopen en Europees spelen, dat brengt geld op, aldus Davignon die de bal daarmee doorspeelt naar Vincent Kompany.

Davignon geeft ook de eigen fouten toe. “Ook wij hebben stommiteiten begaan. Al was het maar door niet samen te werken. We zijn nu het plan van het management aan het bestuderen. En we steunen dat. Maar het is niet zo dat men een blanco cheque zal krijgen. Wij vragen het management: wat wordt jullie aandeel? We moeten het sámen oplossen. Er moet een evenwicht zijn. Het is te simpel om naar ons te komen en zomaar geld te vragen.”Op een bepaald moment poogde Marc Coucke een deel leningen om te zetten in kapitaal. Op die manier zouden de minderheidsaandeelhouders verwateren en hun blokkeringsminderheid verliezen. “We zijn op een bepaald moment gemarginaliseerd. Dat is niet zoals het hoort. Ik kan goed tellen, niemand hoeft mij te zeggen dat meneer Coucke de hoofdaandeelhouder is, hij is zéér belangrijk, maar ook wij hebben 26 procent. Wij zijn geen tuinkabouters.” aldus Davignon. “Pas op, ik wil benadrukken dat die tijd inmiddels achter ons ligt. De verstandhouding is verbeterd, we praten constructief. (…) Hoe dan ook: het is de intentie om met de minderheidsaandeelhouders onze 26 procent te behouden. Dat was altijd al de afspraak.”

Over trainer Vincent Kompany lijk hij niet onverdeeld gelukkig. “Ik heb niks dan respect voor zijn parcours, anderzijds hij is jong – ervaring is onbetaalbaar. Maar hij is de juiste man voor ons jeugdproject.” aldus Davignon. In elk geval komt er druk bij Kompany te liggen die nu ook spelers zal moeten verkopen. En Kompany reageerde daar al op. “Het mooie aan mijn situatie is dat ik voor rolzuiverheid gezorgd heb. Ik was daar zelf vragende partij voor”, zo zei hij. “Ik ben geen aandeelhouder geworden omdat ik nu de coach ben en daar honderd procent mijn verantwoordelijkheid voor wou nemen. Dat moest duidelijk zijn voor iedereen. Over het financiële: ik heb geaccepteerd om op geen enkel moment daarover te klagen. Ik ken de context en ben verantwoordelijk voor de prestaties.”