VOETBALGELD – Hoe makelaar Jacques Lichtenstein Kompany en Coucke bij elkaar bracht

Het nieuws sloeg in als een bom. Vincent Kompany wordt speler-trainer bij het noodlijdende RSC Anderlecht van Marc Coucke en manager Michael Verschueren. Hoe kwam die relatie tot stand? En hoe werd ze geheim gehouden. Een reconstructie leert dat een belangrijke rol werd gespeeld door spelersmakelaar Jacques Lichtenstein. En dat verhaal ging al van start vijf jaar terug.We schrijven 2014. Vincent Kompany is uitgegroeid tot sterkhouder van de Britse Premier League club Manchester City. In het Etihad Stadium heeft hij zijn eigen loge. Het is daar dat Eleven Management in 2014 een kleine meeting organiseert. Eleven Management is het makelaarsbureau van Jacques Lichtenstein en Peter Verplancke. Zij behartigen ook de belangen van Kompany. Op die bewuste avond in 2014 brengen ze onder meer Marc Coucke samen met Michael Verschueren. De eerste is dan eigenaar van KV Oostende, de tweede is manager van zijn vastgoedbedrijf en bestuurder van Anderlecht, meer niet. Het klikt tussen beide managers, maar daar blijft het ook bij.

Wanneer duidelijk is dat de familie Vanden Stock haar belang in Anderlecht wil verkopen, komt Eleven Management opnieuw op de proppen. Niet onbelangrijk, Scott Lichtenstein, zoon van Jacques, is de kleinzoon van Philippe Colin, mede-aandeelhouder van Anderlecht en neef van Roger Vanden Stock. Jacques Lichtenstein neemt contact op met Marc Coucke en Peter Verplancke benadert zijn goede vriend Michael Verschueren. Het viertal komt in oktober 2017 samen en bespreekt in alle discretie het dossier Anderlecht. Op 22 december 2017 komt Marc Coucke als een konijn uit een toverhoed tevoorschijn als nieuwe eigenaar van de Brusselse topploeg. (Lees verder onder de foto)

Sportief Anderlecht directeur Frank Arnesen ging de voorbije weken in de Champions League naar Man City-Tottenham kijken en een paar dagen later werd bij Michael Verschueren thuis in het grootste geheim een meeting gepland tussen Coucke, Verschueren, Arnesen en Kompany. De heren keken naar voetbalanalyses geprojecteerd op een groot scherm. Dan was het al duidelijk. Kompany zou komen.

Al moest alles wel zo lang mogelijk geheim blijven. Zelfs vader Pierre Kompany mocht er eigenlijk niets van afweten. Anderlecht wilde Kompany aankondigen met een videoboodschap, maar liet die opname pas zo laat mogelijk doorgaan. De video’s werden pas vorige vrijdag opgenomen en zaterdag gemonteerd. Productiehuis Geronimo werd ingeschakeld en ontwikkelde de boodschap: “Als het fort onder vuur ligt, heb je een krijger nodig. The prince is back.”