VOETBALGELD – Jos Sluys volgt in kapitaalverhoging KV Mechelen

Jos Sluys (Foto: RV)

De eersteklasser KV Mechelen heeft zijn kapitaal opgetrokken met 9 miljoen euro tot 32 miljoen euro. De 9 miljoen euro kapitaal zijn geen vers geld maar leningen verstrekt door de drie grote aandeelhouders die worden omgezet in kapitaal. Het gaat om 5,3 miljoen euro van voorzitter en hoofdaandeelhouder Philippe van Esch die de leningen inbrengt via zijn Zwitserse holding Parmon International AG. 2,1 miljoen euro komt van minderheidsaandeelhouder Jos Sluys via zijn investeringsgroep Saffelberg Investments en ongeveer 1,5 miljoen euro van minderheidsaandeelhouder en lokale ondernemer Eddy De Reys die in eigen naam werkt. Aan de aandeelhoudersstructuur van KV Mechelen verandert er vrijwel niets, buiten het feit dat een van de kleinere aandeelhouders uit de club is gestapt. Van Esch blijft meerderheidsaandeelhouder met zo’n 53 procent van de aandelen. In totaal werd er al 19 miljoen euro aan kapitaal in de club gepompt sinds de Nederlander begin 2023 als hoofdaandeelhouder aan boord kwam. De ploeg is nog steeds verlieslatend en incasseerde vorig seizoen een verlies van 9 miljoen euro. Eind juni vorig jaar bedroeg het overgedragen verlies 23 miljoen euro.

Het kapitaal van de NV Yellow-Red KV Mechelen werd nu al verschillende keren opgetrokken nadat de vroegere aandeelhouder Dieter Penninckx, de gewezen eigenaar van de gevallen textieldistributeur FNG na lang onderhandelen zijn aandelen verkocht. En daar speelde Jos Sluys een niet onbelangrijke rol in. Sluys was immers de financier van zowel KV Mechelen zelf, met een lening van 7 miljoen euro, als van Dieter Penninckx wanneer die de in opspraak gekomen mede-aandeelhouder Olivier Somers uitkocht voor 4 miljoen euro, geld dat eveneens werd voorgeschoten door Sluys.



Philippe van Esch van zijn kant is ook eigenaar van de Nederlandse tweedeklasser Helmond Sport. Met zijn komst vertrokken alle vroegere bestuurders, waaronder ook de vroegere journalist Mark Uytterhoeven. De 58 jarige Philippe van Esch is geboren en getogen in Helmond, een voorstad van Eindhoven. De Nederlander is eigenaar van het textielbedrijf Vescom. De ondernemer heeft ook een passie voor hedendaagse kunst. In Mechelen wordt gezegd dat het een publiek geheim is dat Mark Uytterhoeven en van Esch niet echt de beste vrienden zijn. Die laatste wou graag een meerderheid van 50 % van KV Mechelen kopen, maar dat stuitte op het njet van Uytterhoeven. De supportersparticipatie in KV Mechelen is nu wel gehalveerd van 8 naar 4 %.