VOETBALGELD: Marc Coucke weigert Tielemans-commissie te betalen aan Henrotay

Youri Tielemans

Voetbalinvesteerder en miljardair Marc Coucke weigert een premie van 5,4 miljoen euro te betalen aan de spelersmakelaar Christophe Henrotay. Die slaagde er in een premie van maar liefst 6,2 miljoen euro te bedingen op de verkoop van Youri Tielemans door Anderlecht aan Monaco. Volgens Tielemans gebeurde dat buiten zijn weten om. Het geheel eindigde in een juridisch kluwen waarbij Henrotay klacht indiende tegen de huidige begeleiders van Tielemans, zijnde Peter Smeets en Wouter Vandenhaute. Smeets diende op zijn beurt klacht in tegen Henrotay. Die laatste sloot de deal in Anderlecht af met Jo Van Biesbroeck en toenmalig manager Herman Van Holsbeeck. De nieuwe Anderlecht-eigenaar Marc Coucke stuurde Van Holsbeeck de laan uit en vecht nu de commissie voor Henrotay aan.

Vorig jaar sloot de 21-jarige Tielemans een contract af met Monaco voor een duur van vijf jaar en een maandsalaris van 125.000 euro. Anderlecht incasseerde 26 miljoen euro. De makelaar van Tielemans, Christophe Henrotay, poogde eerst een deal af te sluiten met Monaco. Die hield in dat de transferprijs onder bepaalde limieten zou blijven in ruil voor een commissie. Monaco ging daar niet op in. Henrotay sloot daarop met de top van Anderlecht een akkoord over een premie van 6,2 miljoen euro.Tielemans zelf bleef in het ongewisse over die deal. Wanneer hij die toch vernam, ontstak hij in woede. Hij zette Henrotay aan de deur en stapte naar Smeets en Vandenhaute. Opmerkelijk genoeg is of was Smeets een goede vriend van Henrotay. Toch daagden beiden elkaar voor de rechtbank. Volgens de strafklacht van Smeets zou Henrotay geld hebben achtergehouden voor zowel de speler als Smeets zelf. En dat niet alleen bij de transfer van Youri Tielemans, maar ook bij de miljoenentransfers van Romelu Lukaku naar Chelsea en Leander Dendoncker naar Wolverhampton Wanderers. Waarop Henrotay zelf klacht indiende tegen beide makelaars wegens laster, misbruik van vertrouwen en deloyale concurrentie.

Henrotay werkt niet met Belgische vennootschappen. De commissie zou toekomen bij de Nederlandse vennootschap Tanguillo BV. Omdat Anderlecht met likwiditeitsproblemen kampte, ging Henrotay akkoord met uitstel van betaling. En dat was buiten de waard gerekend, zijnde de nieuwe eigenaar van Anderlecht Marc Coucke. Die vecht de deal met Henrotay aan. Die laatste zegt dat hij nog niets heeft ontvangen van de openstaande betalingen. “Maar de interesten lopen.” zo zegt hij in de krant Le Soir.