VOETBALGELD – Qatar pompt nog eens 4 miljoen in KAS Eupen

De Aspire Zone in Doha, Qatar.

Aspire Zone Foundation heeft het kapitaal van de eersteklasser KAS Eupen opgetrokken met 4 miljoen euro tot 49,49 miljoen euro. De voetbalploeg uit de Duitstalige gemeenschap in België sleept wel een overgedragen verlies met zich mee van 37 miljoen euro. Vorig seizoen bedroeg het financieel verlies van Eupen net geen 4 miljoen euro. Het jaar daarvoor kwam het uit op een verlies van 9 miljoen euro. De Aspire Zone is een merkwaardige combinatie van vastgoed en sportinvesteringen. Het bedrijf is in handen van de Qatarese staat. Het is niet echt duidelijk wat die haar einddoel is met de investeringen in Eupen.

Aspire Zone is ook gekend onder de naam Doha Sports City. Het is een sportcomplex van 250 hectare of 2,5 vierkante kilometer in het Baaya-district van Doha, de hoofdstad van Qatar. Ze omvat naast sportvelden ook de Aspire Academy bedoeld voor sportopleidingen van jongeren. Maar het bedrijf is ook eigenaar van Doha’s hoogste structuur, de Aspire-toren, en grenst aan Villaggio Mall, het populairste winkelcentrum in Qatar. Het complex is een belangrijk onderdeel van het FIFA Wereldbekerbod van 2022, ingediend door de Qatar Football Association, en stond centraal in het Doha-bod voor de Olympische Zomerspelen 2016 van het Olympisch Comité van Qatar.Wanneer het Qatarese Aspire Football Dreams in 2012 KAS Eupen kocht, was dat vooral om jonge talenten die de opleiding aan de voetbalacademies in Doha en Dakar voltooid hadden, in het profvoetbal te laten instromen en later door te verkopen. Dat lukte met Henry Onyekuru en een jaar later met Moussa Wague. Maar in 2019 viel de beslissing dat de Afrikaanse academie eind 2019 zou stoppen, waardoor KAS Eupen zijn rekruteringspolitiek moest herzien. Wel kan er nog altijd jong talent uit de Aspire Academy in het Qatarese Doha naar Eupen komen.

Wanneer Eupen in 2016 in de hoogste klasse aantrad, was nog de helft van de kern afkomstig uit de Aspire Academy, met twaalf spelers opgeleid in Senegal en één in Doha. Voor deze competitiestart kwamen nog slechts 8 op 27 kernspelers uit de Academie. Het is niet echt duidelijk wat de Qatarese finaliteit is met KAS Eupen. Ook in 2019 pompte Qatar 4 miljoen euro in Eupen.