VOETBALGELD – Sam Baro profileert zich als overnemer van AA Gent

Sam Baro (Foto: RV)

De 46-jarige ondernemer Sam Baro maakt zich op om meerderheidsaandeelhouder te worden van de voetbalploeg AA Gent. Volgens de kranten van Mediahuis, die zijn plannen mocht inkijken, kan Baro volgende week al meerderheidsaandeelhouder worden van de ploeg. Met die overname zou een bedrag zijn gemoeid van 30 miljoen euro. Hoe Baro dat wil financieren is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de ploeg van een sociale coöperatieve wordt omgevormd in een naamloze vennootschap. Daarbij zouden garanties zijn dat er middelen ter beschikking zullen blijven voor het sociaal karakter van de ploeg. Eerder al kwam Baro in het nieuws als kandidaat overnemer van de noodlijdende regionale Gentse omroep AVS. De gerechtelijke bescherming van dat bedrijf werd verlengd tot eind oktober dit jaar in afwachting van een akkoord tussen de schuldeisers en Baro.Baro is een veelzijdig ondernemer die in de eerste plaats gekend is als eigenaar van het interimbedrijf HR Planet. Daarnaast ontwikkelde hij ambities in vastgoed en in de media. Voor de overname van AA Gent liep hij in concurrentie met de Amerikaanse investeerder Bill Foley. Maar die laatste zag het niet zitten om te volgen in de sociale investeringen die het huidig bestuur van Gent wil aanhouden. Baro zal de overname vorm geven via een nieuwe vennootschap. Wie zijn mede-financiers zijn, is nog niet bekend. Volgens Mediahuis zal hij maximaal 7,75 miljoen euro aanwenden om nagenoeg alle huidige aandeelhouders uit te kopen. Daarnaast wordt de club voor 21 miljoen euro gekapitaliseerd. Verder spendeert Baro zelf 2 miljoen aan sponsorgelden.

De geconsolideerde balans van Gent over het seizoen 21-22 toont een omzet van 42 miljoen euro en 40 miljoen personeelskosten. Spelerstransacties waren goed voor 38 miljoen euro. De rekening werd afgesloten met een verlies van 7 miljoen euro en een eigen vermogen van 15 miljoen euro. 7 miljoen euro zou opzij worden gezet voor de sociale rol die de club invult. Dat AA Gent niet zou verzaken aan zijn sociale functie, was een vraag van de supporters, een eis van de stad Gent en een belofte van voorzitter Ivan De Witte. Die laatste zou nog niet direct verdwijnen uit de club. De Witte, voorzitter sinds 1999, zou samen met ceo Michel Louwagie, in dienst sinds 1990, minstens één seizoen samen met Baro de ploeg leiden. SoGent (Stadsontwikkeling Gent) blijft aandeelhouder en de meerderheid van de aandelen van de NV AA Gent kan nooit worden verkocht zonder de toestemming van de stad.

Blijft dan nog de vraag of de Ghelamco Arena haar huidige naam behoudt. Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens lijkt af te wachten welk voorstel zijn kant uitkomt. De naam Ghelamco zou verbonden zijn met het gebruik van parkeerplaatsen op de stadion site.