Vulpia en Luc Van Moerzeke komen in Facebook storm terecht

(Foto: website Vulpia)

Het rusthuis voldoet aan geen enkele norm van hygiëne, veiligheid of comfort. Eigenaars zijn verplicht hun woning te renoveren conform de nieuwe huurwet. Ga daar dan eens een kijkje nemen. Daar ga je buiten met een gevoel van schaamte” Dat schreef een bezorgde bezoekster van een rusthuis in Mechelen op Facebook, meteen goed voor een kleine internet hype. Het rusthuis in kwestie wordt geëxploiteerd door de Vulpia groep van Luc Van Moerzeke. Die laatste werkt aan de bouw van een volledig nieuw rusthuis in Mechelen, maar de uitvoering daarvan laat op zich wachten. Zowel de Zorginspectie als het Agentschap Zorg en Gezondheid zeggen de situatie van dichtbij te volgen.

In het Mechelse rusthuis Windekinds verblijven 57 senioren in soms moeilijke omstandigheden. Residenten verblijven er met twee in een kamer. Zonder eigen sanitair of privacy. Op elke verdieping met zes kamers bevinden zich twee toiletten en een douche. De ligdagprijs bedraagt er 46,56 euro. Zowel de Zorginspectie als het Agentschap Zorg en Gezondheid geven aan dat ze op de hoogte zijn van de situatie in woonzorgcentrum Windekinds. “Het is een sterk verouderde voorziening met gebrekkige infrastructuur”, zegt Carmen De Rudder, woordvoerster van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid in Gazet van Antwerpen. Zoals op veel plaatsen, blijkt ook Windekinds problemen te hebben om voldoende verpleegkundigen te vinden. “De voorziening kreeg de opdracht om een remediëringsplan met verbetervoorstellen op te stellen. Dat is ondertussen gebeurd”, zegt Carmen De Rudder in de krant. De bevoegde diensten volgen de situatie op. “En we evalueren of die verbeteringen worden uitgevoerd. Onder andere met nieuwe inspecties”, klinkt het.



Vulpia heeft al langer plannen om het verouderde gebouw te vervangen door nieuwbouw, maar die lijken moeilijk van de grond te komen. Op zijn website kondigt Vulpia een nieuwbouwproject in Mechelen aan waarvan het hoopt dat het eind dit jaar klaar is, al is de werf nog niet opgestart. Residentie Hanswijk, een woonzorgcentrum met 80 kamers en 39 assistentiewoningen, moet verrijzen in de nieuwe Raghenowijk achter het station. “We zijn ons er terdege van bewust dat residentie Windekinds verouderd is, maar een duurzame en lange termijn alternatief is in uitwerking. Wij werken aan een oplossing op de kortst mogelijke termijn.”, reageert Bart Couwels, chief operating officer van Vulpia.