Waarom “boer Clerck” zich keert in zijn graf

In de jaren ’80 lanceerde de West-Vlaamse tapijtenindustrieel wijlen Roger De Clerck de slogan “Beaulieu, number one in the world”. Het leverde hem meteen een proces op van Bob Shaw, eigenaar van het gelijknamige Amerikaanse tapijtenbedrijf. Shaw controleerde op dat moment één derde van de Amerikaanse tapijtmarkt. Roger de Clerck, gemeenzaam omschreven als “boer Clerck”, wou dat zijn schoonzoon Carl Bouckaert Beaulieu of America groter maakte dan Shaw. Maar Beaulieu of America ging financieel ten onder en valt nu in de handen van de groep Shaw.Bob Shaw wordt omschreven als “de Amerikaanse tapijtenkoning”. Zijn bedrijf Engineerd Floors koopt nu de activa over van Beaulieu of America. Die laatste vroeg midden juli bescherming tegen zijn schuldeisers via de Chapter 11-procedure. De groep kwam in de problemen doordat consumenten steeds meer kiezen voor harde vloerbedekking en niet voor tapijt. De overname door Engineerde Floors zou tegen eind dit jaar rond moeten zijn.

Beaulieu of America was ooit de derde grootste tapijtenboer in de Verenigde Staten, na Shaw Industries en Mohawk, de eigenaar van Quick Step-producent Unilin en IVC, de voormalige vinylgroep van Filip Balcaen. Bob Shaw verkocht in 2000 zijn bedrijf aan de Amerikaanse miljardair Warren Buffett voor meer dan 2 miljard dollar. Bob Shaw verliet de groep in 2005. In 2009 richtte hij Engineered Floors op.

Beaulieu of America staat los van de Belgische miljardengroep BIG (Beaulieu International Group) van de familie De Clerck. Het bedrijf is in de handen van Mieke De Clerck, de oudste dochter van Roger De Clerck, haar ex-man Carl Bouckaert en hun vier kinderen. Beaulieu of America is de eerste grote tak uit het voormalige familiale tapijtenimperium dat uit de familie valt. Mieke De Clerck zou wel de controle behouden over de Canadese en Aziatische activa van de groep.