Wallonië wil vierde Europees Legoland naar Charleroi halen

Het eerste Legoland in het Deense Billund dateert van 1968 en was oorspronkelijk een miniatuurdorp gebouwd met Lego blokjes. Ondertussen is het acht keer groter. (Foto: TUI)

Het Waals gewest onderhandelt momenteel met de Britse groep Merlin Entertainments om de vierde Europese vestiging van het pretpark Legoland in Charleroi in te planten. Het biedt de Britten daarbij een unieke combinatie aan: plaats en geld. Plaats voor het park is er op de Caterpillar site in Charleroi, goed voor 96 hectare open ruimte. De site zou te koop aangeboden worden voor 30 miljoen euro. Wallonië zelf wil 50 miljoen euro in het project investeren. De bouw van het park annex hotelcapaciteit van 250 kamers wordt op 300 miljoen euro begroot. De Britten zeggen prioritair met Wallonië te onderhandelen maar houden de boot voorlopig nog wat af. Ze wachten op het post-corona tijdperk.

Voor de burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) is de reconversie van de Caterpillar site meer dan een symbool. Het project kan een extra tewerkstelling met zich brengen van 800 directe banen en 640 indirecte banen. 70 hectare zou worden ingepalmd door het park en hotels, 29 hectare wordt gebruikt als groene ruimte voor mogelijke verdere expansie. Het Waals gewest ziet de komt van Legoland dan weer als een extra toeristische troef, op de as tussen het dierenpark Pairi Daiza in het noorden van de provincie Hengouwen en de vakantiesite Lac de l’Eau d’Heure in het zuiden. Het park kan daarbij ook een stimulans zijn voor de luchthaven van Charleroi.De analisten van Merlin Entertainments kijken echter iets dichterbij. 22 miljoen inwoners van heel België en delen van Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg bevinden zich binnen een straal van 2 uur afstand van het park. Gecombineerd met het internationaal toerisme in België kan die potentie stijgen tot 28,8 miljoen. Voor het eerste jaar mikken de Britten op 9 % van de nabije markt (minder dan één uur afstand), goed voor om en bij 500.000 mensen, gecombineerd met 5 % van de secundaire markt (tussen 1 en 2 uur afstand) en 4 % van de internationale toeristen. In het eerste jaar 2026 moet dat goed zijn voor 1,5 miljoen bezoekers om te groeien tot 2 miljoen in 2035. Er zijn in Europa nu al Legoland vestigingen in Billund, Denemarken, Windsor, Verenigd Koninkrijk, en Günzburg, Duitsland. In de Verenigde Staten zijn er parken in Florida en New York. Tenslotte is Legoland te vinden in Maleisië, Dubai en Japan.