Willy Naessens trekt zijn vermogen op tot 318 miljoen euro

 

Willy Naessens en zijn echtgenote. (Foto: Belga Images)

De flamboyante bouwheer en ondernemer Willy Naessens kon vorig jaar op groepsniveau zijn omzet optrekken van 606 naar 821 miljoen euro. De cash flow, afschrijvingen plus bedrijfswinst, steeg van 50 naar 75 miljoen euro. De nettowinst van de groep verdubbelde van 15 naar 31 miljoen euro. Een en ander blijkt uit de groepsrekening van Koutermolen, de centrale holding en meteen ook ‘family office’ van de 84-jarige Willy Naessens. Een nieuwe berekening brengt zijn vermogen op 318 miljoen euro, goed voor een 84ste plaats in onze ranglijst.Recent herstructureerde de Oostvlaamse ondernemer Willy Naessens zijn bedrijf Willy Naessens industriebouw. Er werden vier holdings gecreëerd die elk hun eigen afgelijnde activiteit en leiding hebben. De nieuwe opgerichte vennootschap Willy Naessens Build overkoepelt alle bouwactiviteiten en ook de zwembad bouw. Dat geheel blijft het belangrijkste onderdeel van de groep, moet goed zijn voor een omzet van 650 miljoen euro. Daarnaast komen er afzonderlijke holdings voor de betonfabrieken, de voedingsactiviteiten en de diversificatie. Dat alles wordt overkoepeld door de holding Koutermolen die meteen ook de taak van ‘family office’ meekrijgt.

Dirk Deroose, zoon van een nicht van Willy Naessens en meteen ook vertrouwenspersoon van de 84-jarige ondernemer, krijgt de leiding over Willy Naessens Build. Deroose, die ook 5 % controleert van de groep, ruilt zijn job van algemeen CEO in voor die van adviseur bij de family office Koutermolen. Willy Naessens Concrete overkoepelt de betonfabrieken van de groep en wordt geleid door Filip Van Hautegem, de echtgenoot van Veerle Naessens, dochter van Willy. Veerle Naessens zelf komt aan het hoofd te staan van Willy Naessens Food. Het operationele bedrijf Franky’s daarvan is vooral actief als distributeur van vleeswaren en bereider van maaltijden. Eerder dit jaar ging die operationeel samen met het voedingsbedrijf van de familie Depuydt uit Oostende. Daarbij werd het vastgoed van de groep afgesplitst in de nieuwe vennootschap Franky’s Real Estate. Willy Naessens stapte in 2009 in de voedingsindustrie als diversificatie voor zijn bouwactiviteit. Nu werd de nieuwe holding Willy Naessens Invest opgericht om verder te diversifiëren. De zoon Sem Naessens staat er aan de leiding.

Wellicht wordt voor Willy Naessens moeilijk om in het lopende jaar zijn recordomzet van vorig jaar te verbeteren. Zelf verwacht hij een omzetdaling van 20 procent in de bouw als gevolg van de hoge prijzen van bouwproducten, de oplopende rente en de moeilijke macro-economische vooruitzichten. De Willy Naessens Group telt in totaal 2.200 medewerkers.