Woestijnvis: de Ideale Canvas

Vier DIW_02Het satirisch nieuwsmagazine De Ideale Wereld is vanaf januari volgend jaar te zien op Canvas. Daarmee maakt het een merkwaardige overstap van Vier naar de openbare omroep. Voor productiehuis Woestijnvis, een onderdeel van De Vijver Media dat ook de commerciële omroepen Vier en Vijf controleert, gaat het om een strategische doorbraak. Voor Canvas moet De Ideale Wereld de aanzet vormen om de omroep te laten overleven.Woestijnvis is en blijft de hofleverancier van de commerciële omroep Vier, zo klinkt het, maar de toelevering van De Ideale Wereld aan Canvas is wel een belangrijke stap. Woestijnvis-oprichter Wouter Vandenhaute is al twee jaar weg bij het productiehuis en stapte een tijd terug ook uit het dagelijks management van de holding De Vijver Media, voor 50 procent in handen van Telenet. Dat was het officieel signaal dat de banden tussen de omroepen Vier en Vijf en Woestijnvis wat losser werden gemaakt. Daarbij werd openlijk gelonkt naar de openbare omroep, de initiële kribbe van het productiehuis. De banden tussen Woestijnvis en de VRT leken on herroepelijk verbroken wanneer Wouter Vandenhaute met Woestijnvis in 2011 in het concurrentiële station Vier stapte.

De Ideale Wereld had op Vier officieel te kampen met te lage kijkcijfers, in 2015 gemiddeld iets minder dan 160.000 per aflevering, tegenover gemiddeld 195.000 in 2014. Komt daarbij dat De Ideale Wereld een relatief duren tv-format is, zeker als die wordt afgezet tegenover het aantal kijkers.

Bij de openbare omroep liggen die financiële normen duidelijk anders dan bij de kleinere commerciële omroepen. En bij Canvas staat het water ondertussen aan de lippen. Bij een vreemde hervorming werd de programmatie van Canvas herschikt waarbij om 20 uur, prime time voor nieuws en core business voor Canvas, een documentair natuurprogramma werd geplaatst. Dat wordt dus nu teruggeschroefd. Om 20 uur komt er terug nieuws, later op de avond gevolgd door De Ideale Wereld.

Vier van zijn kant brengt dit voorjaar naast nieuwe Woestijnvis-programma’s en nieuwe seizoenen van bestaande Woestijnvis-programma’s (zoals De Mol, Topdokters, Achter de rug) ook nieuwe programma’s van onder meer Eyeworks en Koeken Troef! (Bart De Pauw), Peter Boeckx (The Sky is the Limit) en Eric Goens (Kroost).